Koulutus-sopimukseni Miilukankaalla

14-16.4 
Hei, olen Samuel Nordström ja aloitin Miilukankaalla koulutussopimuksen 14 päivä keskiviikkona. Aluksi pääasiassa tutustuin Miilukankaan käytänteisiin ja järjestelin oman työpisteen. Myös muutamat ensimmäiset päivät menivät, kun piti ravata koulun ja Miilukankaan väliä, jotta pääsisin oman työpisteen koneelle omilla koulun tunnuksilla. Koululta piti tulla minun kanssani myös joku toinen opiskelija kanssani Miilukankaalle, mutta kumpikin perui, joten yritimme myös opettajien kanssa ehtiä vapaaehtoisia siihen. Minun piti myös tehdä yhden Powerpoint dian mittainen esittely itsestäni, joka tulee heijastamaan infotauluun. 

19-23.4 

Kun tulin maanantaina töihin, minulle kerrottiin, että mitä minun pitäisi tehdä Miilukankaalla. Suunnitelmissa oli tehdä näyttely Ruona OY:n ja Raahe OY:n historiasta, johon tulisi vanhoja kuvia riippumaan seinille, ja pienoismalleja lasivitriineihin. Pitäisi myös tulla video, jossa rullaisi kaikki ylimääräiset kuvat, ja tämä oli minun tehtäväni. Aluksi se oli vähän vaan sovellukseen tutustumista, sillä kaikista kuvista vasta karsittiin ne kuvat, jotka valitaan galleriaan. Kuvia oli yhteensä monia satoja, mutta vain noin puolet valittiin galleriaan ja videoon. Videoon piti myös suunnitella oma äänimaailma, jotta kuvia voitaisiin elävöittää. 

26-30.4 

Kuvia vielä muokattiin ja kategorisoitiin, joten käytin ajan järkevästi ja etsin itselleni alustavaa äänimaailmaa ilmaisista äänikirjastoista ja latailin niitä. Muutamassa paikassa oli ensin haastavuuksia, sillä niihin piti tehdä tunnukset ja ne eivät hyväksynyt omiani. Piti odottaa seuraavaan päivään ja tehdä sitten. Viikkopalaverissa keskustelimme, että ensiviikolla saisimme ensimmäisen kuvakategorian katsottua valmiiksi ja pääsisin editoimaan videota.  

3-7.5  

Aloitin lisäilemään ensimmäisiä kuvia videoon, ja ilmeni heti ensimmäinen ongelma. Kuvat olivat eri kokoisia, ja minun piti skaalata niitä vähän Photoshopissa ja muutamista kuvista editoin myös kontrastia ja valotusta. Aloin järjestelemään kuvia jonkinlaiseen järjestykseen videossa, täysin tietoisena siitä, että järjestys tulisi muuttumaan. Päätin kysyä tämän viikon viikkopalaverissa, että missä järjestyksessä kuvien tulisi olla, mutta minun piti kuulemma laittaa ensin kaikki kuvat paikalleen ja katsotaan se sitten. Päätin kuitenkin raa’asti luokitella kuvat “kategorioihin”, jotta kuvat eivät olisi niin sekalaisessa järjestyksessä. 

molempia kuvia on rajattu ja säädetty kontrastia, sävyä on myös muutettu lämpimäksi

10-14.5  

Lisää kuvia saatiin valmiiksi, ja laitoin ne videoon. Sähköpostissa oli paljon linkkejä hyviin ääniin, ja äänimaailma alkoi muodostumaan. Vielä puuttui kyllä aika paljon avain ääniä. Sain keskeneräisen version videosta valmiiksi ja näytin sen mallina muille, jotta saisin palautetta jo tehdystä työstä. Asia mitä en ollut huomannut on, että yhdessä kohdassa oli tuplakuva, tai että jossain kuvissa ilmenee valkoiset reunat, jotka piti rajata pois. Myös toivottiin, että kuvat olisivat samankokoiset, ja että ne skaalattaisiin niin, että mustaa tyhjää reunaa ei olisi ollenkaan. Luulen kyllä, että niin vanhoista kuvista ei ole mahdollista saada mustaa reunaa pois. 

17-21.5  

Viimeisetkin kuvat saatiin nyt valmiiksi, ja alkaa tulla vähän kiire videon kanssa. Fyysiset kuvat on jo saatu melkein valmiiksi ja pitäisi etsiä vielä muutamia ääniä. Selailin YouTubea vanhojen ääniraitojen perässä ja löysin muutama. Kylläkään ne eivät olleet sopivia videoon, kun kysyin asiasta viikkopalaverissa. Suunnittelimme myös, miten kuljettaisimme teokset museolle ja kävimme katselemassa vähän tiloja ja sommittelemassa miten kuvat aseteltaisiin. Kuvat ovat aseteltu loppuviikosta, mutta en ehtinyt kysyä keneltäkään mielipidettä. 

24-28.5  

Teimme videota koko viikon valmiiksi, ja se on aivan juuri valmis. Aikaa ei juurikaan riittänyt muulle. Fyysiset taulut ovat nyt täysin valmiita ja näyttely on kohta pulkassa. Maanantaina pitäisi vielä saada viimeinen versio videosta.  

31.5-4.6 

Maanantaina teimme videon täysin valmiiksi, kuvat ovat aseteltu ja äänimaailma on täysin valmis. Video on ladattu tikulle ja valmis menemään näyttelyyn. Tiistaina menimme heti aamusta kasaamaan näyttelyä. Kuljetimme tavarat sinne pakettiautolla. Itse en ollut kauheammin osana taulujen ripustuksessa, mutta tein itse henkilöntunnistus pisteen bannerit, ja laitoin videon pystyyn. Näyttely on nyt katsottavissa Raahen kirjastolla. 


Posted

in

by