Perustietoa
Marsu on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva jyrsijä, josta on tullut suosittu lemmikkieläin. Marsu on sosiaalinen laumaeläin, joka touhuaa pääasiassa päivisin. Marsu on hyväluontoinen ja eloisa koko perheen lemmikki. Suurin osa marsuista pitää muutoksista ja haasteista ympäristössään, ja kiinnostuu tutkimaan uusia juttuja kun siihen antaa mahdollisuuden. Marsu ei ole kovin hyvä kiipeilemään, ja se loukkaa itsensä helposti pudotessaan yli 30cm:n korkeudelta.
Marsun hankkiminen
Ennen mahdollista hankkimista pitää ottaa huomioon monia asiota, onko tarpeeksi aikaa, rahaa ja tilaa edellyttääkseen hyvän ja turvallisen elin ympäristön marsuille. On suositeltavaa että Marsuja olisi vähintään kaksi sillä marsu on laumaeläin ja masentuu helposti ilman lajitoverin seuraa. Yksi tärkeimmistä asioista on myös tietää mistä kannattaa ostaa marsut, Eläinkaupasta ostettujen marsujen taustoja harvoin tiedetään. Paperiton marsu on aina risteytys. Näin ei myöskään esimerkiksi syntymäaikaa välttämättä tiedetä tarkkaan.
Eläinkaupan eläimet voivat olla sairaita, moni eläinkauppa myy niitä vain raha silmissä. Uusi marsunomistaja ei välttämättä näe sairautta. Eläinkauppiaiden tietous marsuista on yleisesti todella huonoa. Kasvattajalta saa oikeasti asiantuntevaa neuvoa aina halutessa.
Tietenkään kukaan ei voi estää eläinkaupoista hankkimista ja ihan kaikki eläinkaupat ei välttämättä ole täysin tietämättömiä eläinten suhteen ja osaavat hoitaa hommansa mutta tulee tietää riskit ostaessaan sieltä.
Eli mistä sitten? Kasvattajilta ostaminen on eniten kannattavaa, niiltä saa eniten asian tuntevaa neuvoa, aina halutessaan. Marsut myydään terveinä ja hoidettuina hyviin koteihin. Marsusta saa kaikki tiedot mukaan ostaessaan ja usein myös pussin tuttua ruokaa ja alennuslipukkeen näyttelyihin.
Marsu tarvitsee myös paljon liikuntaa, joten häkin on oltava riittävän iso. Marsu tarvitsee joka päivä liikuntaa myös häkin ulkopuolella. Häkissä on oltava juomapullo, ruokakuppi, suolakivi, teline heinälle ja pesäkoppi, sillä marsut tykkäävät nukkua pesässä. Puruun ja heinään kuluu aika reilusti rahaa ja ne kannattaakin ostaa suurpaaleissa maatalousliikkeistä kuin pienissä ja kalleissa eläinkaupan paketeissa.
Heinä on marsun perusravintoa joten sen laadusta ei kannata tinkiä, Heinää tulee olla aina tarjolla ja samoin raikasta vettä. Lopun ravinnosta muodostaa pelletit. Marsu on lemmikkinä mitä suloisin otus, mutta ei kuitenkaan mistään helpoimmasta päästä. Häkin puhtaana pito, ruokkiminen ja seurustelu vie paljon aikaa ihan joka päivä.
Haastattelu
Haastattelin lyhyesti marsun kasvattajaa, Elisa Sventoa. Hän toimii kasvattajanimellä Arctic Rose , joka on Suomen marsuyhdistyksen hyväksymä kasvattajanimi.
kysymykset
Kuinka kauan olet toiminut kasvattajana?
Olen saanut virallisen kasvattajanimen vuonna 2013. Kasvatin loppuvuoteen 2017 Almond´s -nimellä Lea Rahtu-Korpelan kanssa, nykyään omalla nimellä Arctic Rose.
-Elisa Svento
Kuinka paljon marsuista on kysyntää keskimäärin?
Marsuista on kysyntää hyvin vaihtelevasti. Myös marsujen rotu ja väri vaikuttaa kysyntään. Kasvatan pääasiassa punasilmäisiä valkoisia ja osa kyselijöistä ei halua punasilmäisiä lemmikkejä. Mielestäni kysyntää on ollut muutamia vuosia sitten hieman enemmän. Kysynnän vaihtelua on myös sesongeittain. Esimerkiksi ennen joulua tulee paljon kyselyitä.
-Elisa Svento
Mistä sait innon aloittaa marsujen kasvatuksen?
Sain ensimmäiset marsuni yläasteella ja aloin harrastaa niiden kanssa pet-näyttelyitä. Näyttelytouhu vei mennessään ja hankin muutaman vuoden kuluttua myös rotumarsun, jota oli mahdollista käyttää ulkomuotoluokassa. Nälkä kasvoi syödessä niin sanotusti ja harrastukseen kaipasi haasteita ja uusia kuvioita tultuani aikuiseksi.
-Elisa Svento
Miksi suosittelisit hankkimaan marsun mielummin kasvattajilta kuin eläinkaupasta?
Suomen Marsuyhdistyksen viralliset kasvattajat tekevät kovan työn saadakseen virallisen kasvattajanimen. On ymmärrettävä genetiikkaa, terveysasioita ja osattava tehdä suunnitelmia useamman sukupolven päähän. Näiden asioiden taitaminen on osoitettava ja kirjoitettava kattava essee-tyyppinen kirjoitelma. Kasvattajan tulee myös esittää kasvattejaan tuomareille niin kutsutuissa kasvattajakatselmoinneissa. SMY:n virallinen kasvattaja sitoutuu noudattamaan vähintään eläinsuojelulain vaatimia tiloja ja huolenpitoa, pitämään terveydellisiä seikkoja kasvatuksen tärkeimpänä asiana ja kasvattaja sitoutuu myös noudattamaan yhdistyksen sääntöjä, jotka on tehty marsujen parasta ajatellen. Nämä koskevat esimerkiksi marsunpoikasen luovutusikää. Ainakin näin yleistäen voisi sanoa, että kasvattajat tekevät työtä sydämellään ja monelle kasvatuksessakin olevat marsut ovat rakkaita lemmikkejä. Poikueet suunnitellaan tarkkaan ja emoista pidetään hyvää huolta.
Eläinkauppoja on hyvin monenlaisia, mutta valitettavan moni kauppa hankkii eläimensä edelleen eläintukuista, jotka ovat erittäin epäeettisiä. Näissä paikoissa leviää usein erilaisia tauteja, kuten sientä ja loisia. Urokset ja naaraat ovat usein yhdessä, ja ei ole harvinaista, että jo poikaset ovat kantavina. Valitettavasti myös asianmukaista tietoa ei ole aina saatavilla eläinkaupoista. Usein kuulee ja näkee sosiaalisessa mediassa, että on myyty väärää sukupuolta oleva marsu, liian pieniä häkkejä tai yksinäisiä marsuja (marsu on laumaeläin ja sillä tulee ehdottomasti olla lajotoverin seuraa). Ehkä suurin ero tulee siinä, että eläinkaupat tekevät bisnestä, kun taas kasvattajat ovat puhtaasti harrastajia.
-Elisa Svento
montako tuntia per päivä menee marsujen hoitamiseen ja onko tarpeeksi vapaa aikaa
muihinkin juttuihin?
Normaalina päivänä, jolloin ei tarvitse siivota tai leikata kynsiä tai tehdä muita hoitotoimenpiteitä, aikaa kuluu keskimäärin puoli tuntia (jos ihan puhtaasti lasketaan vain mitä menee ruokintaan, veden vaihtoon yms). Siivoukseen uppoaa kyllä useita tunteja viikossa. Tietysti marsuja tulee paijailtua ja rapsuteltua päivittäin, mutta tätä aikaa en lue hoitoon =). Aikaa jää kyllä hyvin myös muille harrastuksille, opiskelulle ja kavereille. Perushoito tulee niin rutiinilla, ettei se tunnu oikeastaan koskaan raskaalta.
-Elisa Svento
mitä kaikkea se jokapäiväinen marsujen hoito sisältää?
Tarkastan päivittäin, että jokainen marsu voi hyvin. Vaihdan raikkaat vedet, lisään heiniä ja pellettejä ja laitan tuoreruokaa (vihanneksia ja hedelmiä) tarjolle. 2-3 kertaa viikossa siivoan marsujen häkit kokonaan, imuroin ja luutuan lattiat. Marsujen häkkien laatikot myös luutuan kerran viikossa. Kuppeja ja vesipulloja täytyy myös pestä. Kynnet leikkaan pari kertaa kuussa ja rasvarauhaset puhdistan tarpeen mukaan. Pesulle marsut joutuvat lähinnä ennen näyttelyitä tai jos ne jostain syystä sattuvat likaantumaan.
-Elisa Svento
kuinka paljon teillä on marsuja tällä hetkellä?
Kuusitoista, tosin muutama on lähdössä uusiin koteihin.
-Elisa Svento
käytätkö marsuja näyttelyissä, jos niin oletko voittanut palkintoja?
Käytän marsujani näyttelyissä. Viime ja toissa vuonna marsuni oli vuoden voittaja, eli marsut keräsivät eniten pisteitä näyttelyissä Suomessa eli nämä marsut olivat erittäin voitokkaita. Käyn näyttelyissä myös Ruotsissa ja Tshekeissä. Mieleenpainuvin voitto oli vuonna 2015, kun Zaira-marsuni voitti Prahan kolmipäiväisen erikoisnäyttelyn. Harrastan edelleen pet-näyttelyitä paikallisyhdistyksen näyttelyistä, siellä mistä into harrastukseen alunperin lähtikin!
-Elisa Svento
Leave a Reply