Pekanpäivät Tuija Rajamäki

Tuija Rajamäki haastattelu

Tuija Rajamäki on raahelainen yrittäjä ja työntekijä. Hän työssään hyödyntää monipuolista koulutustaan ja työkokemustaaan; ammatteja hänellä on nuorisosihteeri Tornio (1983), askarteluohjaaja Kankaanpää ( 1996), matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinnon Oulu  (2002), yrittäjän ammattitutkinto Raahe (2004), yhteisöpedagogi Tornio (2007) ja opettajan pedagoginen pätevyys Oulu (2009). 

“Kulttuuritoimessa oon ollut vuodesta 1987-2009, eli yli 20 vuotta.  Ja sen puitteissa ollut tekemisessä Pekanpäivien järjestäjänä.” Nykyään hän toimii Raahen opistolla opettajana (2010- lähtien) ja sitten hänellä on oma yritys Raahen taitopaja. Hän on myös pitänyt paljon kursseja kädentaito puolelta.

Vuonna 1987 hän pääsi kulttuuritoimen kulttuuri ohjaajaksi ja alkuvuosina siellä oli tietenkin se työmyyrä joka teki mitä käskettiin. Myöhemmässä vaiheessa Tuija on ollut osallisena Pekanpäivä toimikunnassa. Hän oli viisi vuotta myös kulttuuritoimen johtajana, joka sisälsi paljon vastuuta ja erilaisia järjestäminen tehtäviä.

Onko Pekanpäivät muuttuneet sinä aikana, kun olet ollut niitä järjestämässä?

“Kyllä ne on, varsinkin oheistapahtumat on siinä ympärillä, et ne on elänyt. On ollut isoja merikaupunki messuja, milloin mitäkin. Mutta Pekanpäivien perusrunko on pysynyt aikalailla samana. Et aina on tullut jotain uutta lissää, mutta aika vähän poistuu, kun niitä koetaan niin tärkeiksi, et ne kuuluu siihen Pekanpäiviin.”

Mikä unohtumaton kokemus on jäänyt mieleesi Pekanpäivistä?

“No varmaan ne liittyy näihin sääilmiöihin että, kun me saatiin jännätä sitä että voidaanko tapahtuma pitää sisällä vai ulkona, siirretäänkö ne? Tapahtumat on aina pidetty tavalla tai toisella. Mut ehkä suurin semmonen tilanne olis se, että rannassa oli iso teltta ja siellä tapahtumia, tuli myrskytuulia. Teltta tanko lähtee lentoon ja siellä roikuttiin sitten näissä teltan tangoista. Tietenkin kun oli tää uuden herran sukelluspuvun koe sukellukset ja tämmöset tykinlaukaukset. Kun ne kuultiin ensimmäisen kerran museolta, tämmösiä pieniä juttuja.”

Jos osallistut vielä pekanpäivien ohjelmaan, miten ja millä tavalla osallistut?

“Kyllä mä osallistun niihin, mutta mä osallistun edelleen tekijänä. Oman yritykseni puitteissa, elikkä Pekanpäivissä huomioidaan lapset ja aikuiset. Mä järjestän toiminta tapahtumia, oon kävelykadulla myymässä tuotteita ja sitten tietenkin niihin tapahtumiin mihin pääsee omaa aikataulun puitteissa, niin sitten osallistun.”

Mitä sinulle kuuluu nykyään?

“Minulle nykyään kuuluu oikein hyvää, ja tietenkin nyt kovasti odotetaan että kesällä tapahtumat pääsee käyntiin. Mä luulen että jos ihmiset arvostaa entistä enemmän näitä Pekanpäiviä, niitä on pidetty monesti itsestäänselvyyksinä kaikille, mutta innolla odotan tätä kesää.”

Mitä suunnitelmia sulla on kesälle?

“No ne liittyy mun omaan yritystoimintaan, siellä on tehty todella isot remontit kolme kuukautta kestänyt. Tänään tehdään viimeisiä sähkötöitä. Eli mulla on paja auki kesän läpi, ja esittelen siellä raahelaista perinnettä, ja siellä on isot himmelin näyttelyt, valo näytökset ynnä muut tulee sinne. Ne liittyy paljon siihen mun pajan touhuun joka on tavallaan laajaksi levinnyt harrastus.”

Loppusanat Tuija Rajamäen haastattelusta.


Posted

in

by