Puu

Raahen Pekka- Pauli Ylitalo

Olet valittu Raahen Pekaksi 2005, miltä sinusta tuntui tulla valituksi, olit nuorin valittu Pekka?  

Pekka-patsas

“Kyllähän se tuntui mukavalta. Monet sano, että miten noin nuorena.” 

Pauli Ylitalo kertoo, että valintaan vaikutti paljon se, että hän oli tehnyt paljon sellaista työtä, jota arvostettiin ja “olin avojalkainen raahelainen”“Seitsemänkymmentä alkupuolelta olen tehnyt sävellystyötä ja ollut mukana musiikkiohjelmissa.”  

1981-vuonna Puli Ylitalon johtama kuoro voitti Kotkassa suuren kansainvälisen merimieslaulufestivaalien pääpalkinnon. Palkinnon saaminen vaikutti siihen, että Raaheenkin toivottiin merihenkistä ohjelmaa. 

Pookiflakkaa 

1982-vuonna oli ensimmäiset merimiesaiheiset Pekan päivät, joiden teemana oli Pookiflakkaa. Pookiflakkaa on ollut raahelainen vanha meriaineinen tapahtuma, jolloin raahelainen laiva on tulossa kotiin. Ylitalon mielestä se toimi kotiseutujuhlien tunnuksena todella hyvin. 

Ylitalo kertoo, että ennen pantiin merkki Iso-Kraasellin pookin nokkaan, jotta kaupunkilaiset tietäisivät, että laiva on tulossa kotiin. Kaupunkilaiset riensivät rantaan vastaanottamaan, “niiku Paulaharju sano, että kaukaa mailman rannalta pallaavia poikia”. Se oli koko kaupungin suurtapahtuma.  

“Se Pookiflakkaa oli niin mielenkiintoinen teema, että jopa Helsingistä asti Apu-lehti lähetti reportterinsa Hannu Koskelan tänne Raaheen. Minä kysyin häneltä sitten, että miksi sinä tänne Raaheen tulit, että Suomessahan on paljon näitä kotiseutujuhlia ja hän sanoi sitten, että teillä on niin mielenkiintoinen teema.” 

Musiikkiohjelman osuus  

“Meillä on käynyt täällä kuoroja ja yksittäisiä solisteja. Muistan silloin 1982-vuonna ensimmäisillä Pekanpäivillä, saimme tänne kuoron solisteiksi, joista yksi sitten esiintyi ilman kuoroa, Veikko Lavin, silloin vastikään 70 vuotta täyttäneenä. Lavi ilahtui valtavasti tästä tunnelmasta. Hän jos jokin sopii siihen, koska hänellä on tausta Kotkan satamasta, joten laulut sopivat meille.” 

“Meillä oli myöhemmin todella harvinainen tilaisuus saada Turusta esiintyjiksi merikapteenien kuoro, jotka tulivat tänne laulamaan ja nauttimaan Pekanpäivien juhlatunnelmasta. Muistan, että tapasin sunnuntai aamuna rannassa ne laulajat, ne ihailivat Raahen rantoja ja he sanoivat, että älkää rakentako näitä rantoja pilalle, että Turussa ne on jo pilattu. Se on jäänyt mulla mieleen.” 

Paulin mielestä Pekanpäivien ohjelma on monipuolinen. Kaupungin järjestämässä virallisessa ohjelmassa on varmasti kaikkein kiinnostavin osuus se, kuka valitaan Pekaksi ja Fiiaksi lauantain iltajuhlassa. Joillekin on tärkeää sunnuntainen jumalanpalvelus ja sen jälkeiset kirkkokahvit, jossa on saanut jutella kavereitten ja entisten raahelaisten kanssa. 

“Avajaiset on nykyään olleet vähän erilaisempia ja minä kyllä toivoisin merihenkisen teeman ylläpitämistä ja vahvistamista, koska siihen meidän pahin kilpailija Ylivieska ei kykene ennen kuin heillä on meri.”  

Pauli Ylitalo- haastattelu


Posted

in

by

Tags: