Siisteys ennen kaikkea

Maili Aholalla on 30 vuoden kokemus siivousalalta

Haastattelin Mediakeskus Lybeckerin laitoshuoltaja Maili Aholaa tiistaina 1. kesäkuuta. Jutustelu oli mukava hetki. Maili on tuttu monille Lybeckeriläisille. Työpäivänsä Maili kertoo koostuvan useista erilaista tehtävistä. Siivousalalla hänellä on jo mittava 30 vuoden kokemus.  

Maili

-Minun työpäiväni alkaa siinä kuuden maissa ja koostuu muun muassa paikkojen puhtaana pidosta eli siivoamisesta, pyykinhuollosta ja tilaustöistä. Työpäivä loppuu siinä puoli kolmen paikkeilla. Olen ollut töissä myös bensa-asemalla, vanhusten kylvettäjänä ja yksityisesti olen vanhusta hoitanut, mutta pääsääntöisesti siivousalalla nyt toiminut. 

Maili kertoo siivousalassa plussaa olevan etenkin siinä, että työ ei ole sidottu aikatauluihin. Miinusta sen sijaan on työntekemisen yksinäisyys, palkkakin saisi olla rankasta työstä parempi. 

-Olen aina tykännyt siivota ja siinä pääsee näkemään oman kädenjäljen. Plussaa siivousalassa on, että tämä on liikkuvaa työtä ja se, kun voi suunnitella oman päivänsä. Ei ole semmoista aikataulua, että pitäisi juuri tuo asia olla tehtynä tuolloin. Lybeckerillä työskentely on mukavaa, koska täällä on mukavaa porukkaa ja hyvä ilmapiiri. 

Mailin siivouskärryt

Juttelimme myös kouluttautumisesta siivousalalle. Ammattitaitoa Maili pitää ensiarvoisen tärkeänä. Siivoojalta vaaditan ammattitaitoa, tehokkuutta ja ammattitaitojen ylläpitoa.

  -Laitoshuoltajaksi kouluttaudutaan esimerkiksi täällä meillä Koulutuskeskus Brahessa. Voit ottaa yhteyttä meidän laitoshuollon opettajiin ja he sitten pitävät haastattelun. Sen jälkeen tehdään valintaperustat ja sitten pääsee opiskelemaan.  Meillä on mahdollista saada myös korttikoulutuksia.  

Ikkunoita pesemässä

Mitä on niin sanottu perussiivous?

 Perussiivoukseen kuuluu tilan kokonaisvaltainen siivous eli siivotaan paikat perusteellisesti. Pintojen puhdistusta ja suojausta. Työvälineitä minulla on esimerkiksi yhdistelmäkone, millä pystytään puhdistamaan lattioita ja sitten on myös erilaisia moppeja, kuivaimia ja aineita. Aineita on käytössä heikosti emäksiset, neutraalit ja happamat aineet. Happamilla aineilla voidaan esimerkiksi poistaa ruosteita. 

Yhdistelmäkone samalla pesee ja kuivaa lattian 

Yhdistelmäkone

Tämä on pieni Hooverin yhdistelmäkone. Tällä tehdään lattioiden ylläpitosiivousta. Tässä on säädettävä varsi ajomukavuuden ja ergonomian parantamiseksi.  

Ratti ja säädöt

Posted

in

by

Tags: