Lybeckerin opistolla itseilmaisu näkyy opiskelijoiden ja henkilökunnan vaatetuksessa. Värejä löytyy tummista sävyistä värikkäisiin vaateyhdistelmiin ja tyylejä simppeleista ja arkipäiväisistä uniikkeihin vaatekokonaisuuksiin. Lybeckerissä voi pukeutua juuri niin tavallisesti ja epätavallisesti kuin haluaa. Kyselimme Lybeläisiltä heidän tyylistään ja vaatteidenostotottumuksistaan.
Valtaosa lybeläisistä kertoo ostavansa uutta kaapintäytettä kuukausittain. Kuitenkin kiinnostuneisuus muotia kohtaan vaihtelee. Kysyimme myös mistä lybeläiset ostavat vaatteitaan ja onko merkkivaatteilla heille väliä.
– Muoti ei kiinnosta yhtään. Otan sen ensimmäisenä mikä löytyy. Sami toteaa.
-En osta uusia vaatteita usein. Pari kertaa kuukaudessa ja joskus kerran. Merkillä ei ole väliä ja ostan Prismasta. H&Mstä tulee hommattua faneelipaidat. Ne ovat yleensä halpoja ja mukavia pitää.
Opiskelija Veera kertoo ettei muoti kiinnosta sen kummemmin.
– Ei ihmeellisemmin (kiinnosta muoti) kuhan jotain tulee päälle. Milloin ostan vähän riippuu. Silloin kun on rahaa. Ostan yleensä H&M:lta paitsi salivaatteet.
Lybeckerin graafisen suunnittelun opettaja Mira kertoo vaatteiden ostostaan seuraavaa:
– En erityisemmin seuraa (muotia). Bongailen omasta mielestäni kivannäköisiä vaatteita kun semmoisia vastaan tulee. Ostan kun tuntuu ettei löydä enää päällepantavaa. Parivuotta sitten olin vuoden ajan ostamatta uusia vaatteita. Ostan mistä milloinkin ja merkillä ei ole väliä.
Laura osto tiheys vaihtelee ja vaatteet kiinnostavat.
– Muoti kiinnostaa tosi paljon. Välillä ostan joka viikko, välillä kuukausittain. Riippuu miten ehtii. Ostan netistä ja merkillä on väliä.
Ronny kertoo ostavansa uusia vaatteita kuukausittain riippuen uusista mallistoista. Häntä merkkivaatteet kiinnostavat erityisesti.
– Vaatteet kiinnostaa aika paljon. Ostan uusia kuukausittain. Riippuu kuukausittain tulevista vaatteista. Ostan tai en osta. Tilaan netistä ja merkillä on todella paljon väliä. Seuraan ja haluan ostaa pleasures-merkkistä vaatetta. Housut ostan mnml.lasta koska se laatu on hyvää ja halpaa. Stampd-merkkiä ostan kun saan sitä jostain helpoiten ja halvemmalla kuin heidän omilla sivuiltansa. Alyx on myös laadukas ja kiva merkki. Se on laadukas hintaansa nähden, mutta on kuitenkin suhteellisen kallis normaalille ihmiselle. Off-white on kiva merkki ja haluaisin ostaa, mutta tällä hetkellä liian kallis. Työelämässä ehkä kuitenkin voisi ostaa. Stone island on basic ja laadukas merkki. Tykkään siitä, mutta hintataso on kuitenkin vähän liian korkea. Mutta toivon, että saan ostettua sitä jonain päivänä. Inspiraatiota sain ulkomaalaisilta ihmisiltä. Sen kautta löysin myös brändejä, Ronny miettii.
Lybeläisistä moni kertoo valitsevansa vaatteensa muun muassa mukavuuden ja itseilmaisun takia. Sami kertoo valitsevansa vaatteensa mukavuuden ja edullisen hinnan vuoksi. Myös vaatteiden värejä pidetään tärkeinä.
– Ilmaisen myös itseäni vähän tyylilläni. Myös mukavuus ja värit ovat tärkeitä, Ronny kertoo.
Opiskelijat Laura ja Veera kertovat valitsevansa vaatteitaan muun muassa itseilmaisun takia ja ulkonäön takia.
– Valitsin oman tyylini eniten ehkä itseilmaisun takia. Myös mukavuuden takia.
-Valitsen vaatteet riippuen mikä näyttää omasta mielestä hyvältä.
Lybeläisten kiinnostus vaatteita ja muotia kohtaan vaihtelevat, mutta lybeläiset haluavat, että vaatteet ovat mukavia ja sopivia muun muassa värin suhteen riippumatta kiinnostuksesta muotiin ja vaatetukseen yleisesti. Eroavaisuuksia tulee esimerkiksi merkkivaatteiden kanssa. Suurta osaa merkkivaatteet eivät kiinnosta ollenkaan ja jotkut jopa välttelevät niitä, mutta muotiin intohimoisesti suhtautuviakin löytyy.
Nuorten pukeutuminen ja sen stereotypia psykologiassa
Rennot vaatteet, tyylikäs puku, kesällä villapaita sekä iso huppari. Syinä voi olla monia, kuten ”hieno tilaisuus”, ”koulupäivä” tai ”puhdas vaate”. Joskus syy voi olla yksityinen, mistä ei haluta kertoa enempää. Tosin opiskelijoilla on kovin yleistä pitää rentoja vaatteita sekä harvinaista nähdä juhlallisia vaatteita keskellä kouluviikkoa.
Pukeutumisella on vahva merkitys psykologian puolelta – se rakentaa mielensisäistä prosessia identiteetin, omatunnon sekä persoonallisuuden ilmaisemisessa. Esimerkiksi rentoon vaatetukseen pukeutunut nuori kokee itsensä rauhalliseksi, on kovin älykäs ja saattaa olla mukavaa seuraa toisille. Tosin hän ei näe itseään hyvännäköisenä, jolloin piiloutuu rentoon huppariin ja pitää kädet taskuissa. Hänellä saattaa olla pari ystävää koulusta ja viihtyy opettajien seurassa, mutta väsyy nopeasti koulussa ja juo energiajuomia tai kahvia monta kuppia.
Seuraavaksi esimerkiksi voidaan miettiä hienosti pukeutunutta nuorta, joka on sosiaalinen, hyvänäköinen nuori sekä pitää koulun hienoimmat juhlat kotonaan. Miinuksena hän lintsaa koulusta eikä keskity opetukseen, kun on paikalla. Vaikka hänellä olisi paljon ystäviä koulusta tai muualta, opettajat eivät usein tästä nuoresta tykkää, joka ei ole paikalla.
Miten villapaitaa pitävä nuori kesällä ja ”ainoan puhtaan vaatteen” ottanut nuori toimii? Heistä on yhtä paljon stereotypioita kuin rennosti pukeutuneista sekä hienosti pukeutuneista nuorista. Jokaisella on samanlaisia taipumuksia ja joillakin ei ole, toisella voi mennä huonommin toisin kuin toisilla.
- Hanna Saksa, “harrastava psykologi”
^ Grafiikan teki Hanna Saksa
Leave a Reply