3D-tulostamaan itsellensä figuureja

3D-tulostamaan itsellensä figuureja

Olen aina pitänyt pienistä patsaista ja figuriineista jotka on tehty jonkun pelin tai sarjan hahmoista. Mutta koska olen opiskelija, minulla ei ole varaa käyttää yhteen hyvin tehtyyn figuuriin monta sataa euroa, joten en ole hirveästi niitä keräillyt. Mutta löysin tavan, kuinka itse tehdä omia figuriineja. Ostin vanhempieni avulla 3D-tulostimen, joka tulostaa PLA-materiaalia aivan millaiseksi tahansa 3D-muodoksi. Pystyn myös itse luomaan omia 3D-malleja ilmaisella ohjelmalla nimeltä 3D-Blender. Tällä ohjelmalla olen tehnyt malleja jo vuosia, joten pääsin nopeasti aloittamaan mallien tekemisen.

Minulla on Creality CR-10S-3D-tulostin joka maksaa nykyään 320 €. Monien arvostelijoiden mielestä se on todella hyvä ensimmäinen 3D-tulostin sen halpuuden ja tulostamisen laadun takia. Se pitää koota itse, mutta se tulee osittain valmiiksi rakennettuna, joten se on helpompi laittaa kasaan. Ostin tämän mallin vuonna 2019 ja olen nyt ajatellut ostaa paremman mallin.
Muoveja on erityyppisiä. Itse käytän PLA-muovia joka on tehty perunatärkkelyksestä, joka tekee siitä biohajoavan, öljyttömän ja myrkyttömän muovin, joka ei haise kun sitä tulostaa. PLA-muovia voi saada eri värisinä ja yleensä se maksaa 22 euroa per kilo. Kilolla saa tehtyä monta pientä mallia.
Sitten kuin on valinnut 3D-mallin jonka tulostaa, pitää malli tuoda tietokone-ohjelmaan nimeltä Ultimaker Cura, joka muuntaa 3d-mallin tulostettavaksi. Malleja voi löytää mm. nettisivulta www.thingiverse.com ilmaiseksi. Curalla voi controilla 3d-mallin tiheyden, minkä suuruinen malli on ja millaisia tukimalleja tulostetaan tueksi. Riippuen minkä kokoisen ja kuinka tiheän mallin tekee, voi tulostus kestää minuutteja tai jopa päiviä.

3d-tulostin laitetaan lämpiämään 1-2 minuutiksi. Ennenkuin tulostin alkaa tulostamaan, parasta olisi laittaa tavallista askartelupuikkoliimaa lasipöydälle kerros, jotta tulosteen saa helpommin pois lasipöydästä irrotettua. Kun tulostus alkaa, kannattaa välillä katsoa miten tulostus menee, koska on mahdollista että tulostus menee pilalle, jolloin se on pakko tehdä uudestaan.
Itse olen rakastanut 3D-tulostamista. On ihan erilainen tunne kun pystyt koskettamaan ja katsomaan itsetehtyä taidetta kädessä kuin ruudulta. En käytä tätä vain figuurineihin vaan mihin tahansa mitä pidän hauskana tai käytännöllisenä. Voin tulostaa lahjoja ystävilleni ja perheelleni, suunnitella omia tekemiäni koristeita tai luoda muistoesineitä. Olen sitä mieltä, että tulen vielä käyttämään tätä teknologiaa tulevaisuudessa. On uskomatonta että kuka vain voi ostaa 3D-tulostimen ja alkaa tulostamaan.

Otso Tarkiainen

Jos joku haluaa nähdä mitä minä olen mallintanut 3d-tulostamiseksi, minun Thingiverse tili on https://www.thingiverse.com/brotherbearvalter/designs


by