Oppisopimus – Työn ja Opiskelun Yhdistäjä

Oletko koskaan toivonut pääseväsi koettamaan taitojasi oikealla työpaikalla väsyttävän kouluprojektin sijasta? Tuntuuko sinusta, ettei koulussa ahertaminen yksinkertaisesti anna oikeaa kuvaa töiden teosta? Yleensä se onkin totta. Jokainen työpaikka on erilainen, eikä todenlaista kuvaa saa muuten kuin itse testaamalla.

Oppisopimus on ulkopuolisen työnantajan kanssa sovittu työsuhde, jossa opiskelija suorittaa tutkinnon osan työpaikalla. Oppisopimus -jaksot voivat kestää parista viikosta 2-3 vuoteen, mutta kesto on aina tapauskohtaista ja riippuu opiskelijan osaamisesta ja kyvyistä.
Oppisopimuksen tarkoitus on antaa opiskelijalle työkokemusta oman alansa ammattiin, ja kouluttaa käytännön perustein. Se voi auttaa harkitsemaan uravalintaa sekä tutustumaan oman ammattialan käytäntöihin ja sanastoon. Koska oppisopimuksessa muodostetaan väliaikainen työsuhde, opiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa työajan mukaisesti.


Joonas Ainesmaa työskentelee oppisopimuksen alla Matin Sähköpalvelu Ky:lle, ja suorittaa lopun Sähkö- ja Automaatiotekniikan perustutkinnostaan oppisopimuksen avulla.

”Työpaikalla on nähnyt paljon sähköalan eri kulmia ja millaista se oikeasti on”, Joonas sanoo ajastaan työpaikalla. Joonas myös kertoo, miten entisestä työharjoittelupaikasta poiki oppisopimuksen mahdollisuus.

”Olin ensin syksyllä Matilla työharjoittelussa, ja sitten kesällä soittelin kesätöistä. Sitten luokanvalvoja ehdotti, että otetaan kesätyöt oppisopimuksella, ja sillä me sit jatkettiin.”

”Ei ole ollut kahta samanlaista päivää”, hän toteaa työpäivistään.

 

Matti Mourujärvi on yrittäjä ja toimitusjohtaja Matin sähköpalvelut Ky:ssä. Hän antaa työnantajan näkemyksen oppisopimuksista.

”Ensinnäkin oppisopimus on ollut siitä hyvä, että opiskelija on ollut hyvä kiireapu töissä, vaikka tarvitseekin vielä opastusta. Toiseksi se on hyvä keino kouluttaa itselle työntekijä, kun pääsee jo opiskeluvaiheessa opettamaan oman yrityksen tavoille.”, Matti sanoo. Oppisopimuksesta voi aina poikia tulevaisuuden työpaikka, kun opinnot on suoritettu ja lakki saatu.
”Oma oppisopimusopiskelija on ollut ahkera ja oppimishaluinen kaveri, jonka vuoksi työskentely on ollut pääosin helppoa. Välillä toki verenpaine nousee, kun jokin asia ei mene perille tai tapahdu tarpeeksi nopeasti, onneksi nämä hetket on olleet harvinaisia.”, Matti kertoo kokemuksestansa Joonaksen kanssa.

Kuulostaa siltä, että homma on sujunut hyvin Matilla. Mutta onko se suositeltavaa muille yrityksille ottaa opiskelijoita töihin oppisopimuksen alaisina?

”Kyllä, se on hyvä tapa saada kiireapua työhön ja kouluttaa “omannäköistä” työntekijää.”, Matti toteaa.

Oppisopimukset auttavat sekä opiskelijoita, että työnantajia. Opiskelijat saavat työkokemusta valitsemaltaan ammattialan töistä, kun taas työnantajat saavat avuksensa halukkaita oppijoita, ja mahdollisia tulevaisuuden työntekijöitä.

[kad_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9HqxE3a7YR0&feature=youtu.be” width=7 height=4]

 

Teksti, kuvat, ja video: Emilia H.

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *