Pekkatorin Pekkapatsas

Raahen kotiseutujuhla Pekanpäivät

Pekanpäivät on jokavuotinen, Raahessa järjestettävä kotiseutujuhla. Pekanpäivillä juhlitaan kaupungin perustajaa Pietari Brahea, ja uppoudutaan kulttuuriin ja viihteeseen aina juhannusviikon jälkeen.

Pekanpäivät sai alkunsa nimellä Raahen alueen päivät vuonna 1972, jolloin kaupungin hallitukselle esitettiin aloite, jossa halutaan järjestää erilaisia kesätapahtumia Raahen ja sen ympäristön asukkaille. Pekanpäivät on iso kotiseutu tapahtuma, jossa toteutetaan ohjelmanumeroita perinteitä kunnioittaen. Pekanpäivät on kehkeytynyt ja kasvanut isoksi tapahtumaksi ja siihen liittyy paljon erilaisia tapahtumia kaiken ikäisille. Tapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia yhdessä yritysten, yhdistysten ja kaupunkilaisten kanssa.

Tänä vuonna vietetään Pekanpäivien viidettäkymmenettä juhlavuotta, sekä myös kotiseutuyhdistys Raahe-seuran neljättäkymmenettä juhlavuotta.

Pehr Brahe, Pekkatorin Pekka patsas

Perinteisiin kuuluu, että Raahe-seura valitsee aina vuoro vuoroin kunniakansalaisen, Raahen Pekan ja Raahen Fiian, Pekka patsaan kukitus, praataus tilaisuus Raatihuoneella, Pekanpäivien kallaasi ja paljon muuta. Ajatuksena on, että tapahtumasta löytyy ohjelmaa kaikille.

– Kyllä sieltä kiinnostavaa ohjelmaa löytyy; nuorille rock-konsertteja ja sitten vanhemmille muuta ohjelmaa, sanoo Sari Nurro.

Raahe-seuran puheenjohtaja Sari Nurro, on mukana järjestelytoimikunnassa järjestämässä kotiseutupäivien ohjelmakokonaisuutta ja erilaisia tapahtumia. Sari Nurro on osallistunut Pekanpäiville ensimmäisen kerran 70-luvulla. 80-luvulla ja nyt 2010 lähtien hän on ollut hyvin aktiivisesti mukana.

– Aika usein olen osallistunut. En osaa sanoa tarkkaa lukumäärää, mutta ensimmäiset Pekanpäivät mihin olen osallistunut ovat sieltä 70-luvulta. Siltä ajalta, kun Pekanpäivien kotiseutujuhlia vietettiin Raatihuoneella. Niinä vuosina, kun asuin Afrikassa ja U.S.A:ssa, kävin Suomessa harvemmin, niin silloin minulla oli noin 10-15-vuoden käppi (tauko) tuossa vuosituhannen vaihteessa milloin en osallistunut, kertoo Sari.

Raahe-seuran puheenjohtaja Sari Nurro

Tänä vuonna Raahe-seura valitsee Raahen Pekan. Kunniakansalaisen titteliin valitaan monipuolinen ihminen, joka on toiminut kotiseudun hyväksi laaja-alaisesti. Tällaisia henkilöitä ovat muun muassa kasvatustehtävissä olleita, kulttuuria edistäneitä, Raahen alueen teollisuutta ja talouselämää edistäneitä raahelaisia.

– Tärkein kriteeri oikeastaan on se kotiseuturakkaus, millainen ihminen on ollut sydämessään ja miten hän on kotiseuturakkauttaan tämän kaupungin hyväksi tehnyt ja toteuttanut, sanoo Sari.

Raahen merimuseo

Pekanpäiviä on jouduttu koronapandemian vuoksi rajoittamaan siten, että vuoden 2020 Pekanpäiviä vietettiin kokonaan etäyhteyksin netissä. Perinteiset praataus tilaisuus ja kallaasi on esimerkiksi jouduttu ottamaan järjestelyistä kokonaan pois. Tänäkään vuonna ei uskalleta ottaa riskiä, että suuri fyysinen yleisötapahtuma tehtäisiin.

– Toivottavasti päästään tästä mokomasta koronasta eroon sillä tavalla, että voidaan taas järjestää niitä ihania isoja yhteisiä tapahtumia kaikille, toivoo Sari.

Museon Ranta

Pekanpäivät ei ole Raahen seudun sisäpiiri juhla, vaan koko Pohjois-Pohjanmaan alueelta, lähikunnista ja naapurikunnista ovat kaikki tervetulleita kesäjuhlaan. Raahen kaupunki on itsessään mukava päivämatkakohde, ainakin lähiseuduille.

Sari Nurro on sitä mieltä, että kotiseutujuhla ja Pekanpäivät kuuluu kaikille. Juhannusviikon jälkeinen aika on yleensä lämmin, aurinkoinen ja upean ilman saattama.

– Minä kyllä suosittelen Pekanpäiviä vauvasta vaariin, ihan jokaiselle. Ihan koko Pohjois-Pohjanmaan alueelta ja tästä lähikunnista kannattaa tulla Pekanpäiville. Raahen menneisyys on kuitenkin kansainvälinen. Tämä on vanha merenkulkukaupunki ja purjelaivakauppakaupunki, ja täällä on totuttu perinteisesti siihen, että ihmisiä tulee erimaista ja tästä alueelta lähiympäristöstä, eli tervetuloa, sanoo Sari.

Vanhojen raahelaisten merimiesten muistopatsas

Tämän vuoden Pekanpäivät sijoittuvat taas juhannusviikon jälkeiselle viikolle, eli 30.6.-4.7.2021. Kotiseutujuhlaa valmistellaan Raahen kaupungin kulttuuripalveluissa samaan tapaan kuin viime vuonna. Juhlapäivää pääsee seuraamaan sanomalehti Raahen Seudun virtuaalialustalta osoitteesta www.raahenseutu.fi

Katso alta video, missä Sari Nurro kertoo hänen muistoistaan ja millainen merkitys Pekanpäivillä on hänelle.

Kuvat, teksti ja video, Enni Vehkaperä

Lähteet:

Raahe-seuran puheenjohtaja Sari Nurron haastattelu

www.pekanpaivat.fi

www.visitraahe.fi

www.tapahtumataloraahe.fi/pekanpaivat-50-vuotta


by

Tags: