58 years of Who

Doctor Whon historian pikakelaus 

Doctor Who on maailman vanhin sci-fi -ohjelma, ja sen 58 vuotiseen historiaan mahtuu kaikkea innovaatiosta ohjelman kuolemaan ja sen paluuseen takaisin telkkareihin fanien tahdon voimalla. 

Klassinen Who 1963-1989 

Doctor Whon alku oli riskialttiineen. Melkein kenelläkään ei ollut toivoa ohjelmalle, ja sen ajateltiin kuolevan kauden tai kahden jälkeen. Ohjelman ensipäiväkin sattui epäonnellisesti samaan päivään kuin John F Kennedyn murha. Mutta toisen mahdollisuuden saatua, ja Dalekien tuonnin jälkeen Doctor Who kuitenkin nousi nuorison suosioon.  

Tohtorin alkuperäinen näyttelijä, William Hartnell, joutui terveys syistä lähtemään ohjelmasta, ja hänen sijalle tuli Patrick Troughton. Näin syntyi idea hahmon regeneroitumiseen, joka mahdollisti ohjelman jatkumisen kaiken jälkeen. 

Kun tuli aika Jon Pertweelle (3.tohtori), ohjelma siirtyi väritelevisioon. Pertween aikana ohjelmaan tuotiin myös Tohtorin vastakohtainen ajanherra, Mestari. 

Seuraavaksi tuli rooliin Tom Baker (4. Tohtori), joka on tähänkin päivään saakka yksi rakastetuimmista Tohtoreista, sekä pisimpään Tohtorin roolissa pysynyt henkilö (7 vuotta). 

80 luvulla 6. Tohtorin (Colin Baker) aikana ohjelman suosio ja laatu rupesi laskemaan huomattavasti, ja BBC kohteli ohjelmaa vitsinä. Vaikka nämä ongelmat ratkaistiin 7. Tohtorin (Sylvester McCoy) aikana, ohjelma lopetettiin silti vuonna 1989. 

Wilderness vuodet 1989-2005 

Ohjelman loppumisen jälkeisenä 16 vuoden aikana Doctor Who pysyi elossa fanien uskollisuuden voimalla. Tuona aikana syntyi myös monia kirjoja ja audiotarinoita. Näinä aikoina perustettiin Big Finish studios, joka nykyään tuottaa virallisia audiotarinoita. 

Tänä aikana tehtiin myös Amerikkaan suunnattu TV elokuva, mutta “we don´t talk about that”. 

Moderni Who 2005- 

Doctor Who teki paluun vuonna 2005, kun Russel T Davies otti ohjelmasta vastuun. Tohtorin rooliin valittiin Cristopher Eccleston, joka kuitenkin lähti yhden kauden jälkeen omista syistä. Hänen jatkajakseen valittiin David Tennant. 

Doctor Whon toinen kulta-aika alkoi David Tennantin (10), Matt Smithin (11) ja Peter Capaldin (12) aikana. Tässä ajassa on syntynyt iso osa parhaimmista tarinoista, tarina elementeistä ja pahiksista. Mutta loppupäässä Capaldin aikana alkoi taas alamäki  

Kun tuli aika 13. Tohtorille, valittiin ohjelman ensimmäinen naistohtori, Jodie Whittaker. Myös pääkirjoittaja vaihtui ja paikalle valittiin Chris Chibnall.   

Pääkirjoittajan vaihdon jälkeen ohjelman laatu on vajonnut huomattavasti. Omasta mielestä historia toistaa itseään, ja ohjelma voidaan joutua perumaan. Jos näin käy, tiedän, että fanit pitävät Doctor Whon elossa – ja se todennäköisesti tekisi toisen paluun.  

Tulevaisuus on tuntematon maa. Doctor Who on selvinnyt 58 vuotta, ja käypä miten tahansa, se tulee jatkumaan vielä toiset 50 vuotta. 


Posted

in

, , ,

by

Tags: