Etsaustekniikka

Kävin haastattelemassa Lybeckerin opiston taidegrafiikan opettajaa Juha Laaksoa liittyen etsaustekniikkaan.

Mikä kuvataiteen laji etsaustekniikka on?

Etsaustekniikka on yksi taidegrafiikan tekniikka, syövytysmenetelmä. ”Laattaan piirretään, ja se syövytetään miedossa hapossa. Siitä syntyy painettu kuva eli grafiikanvedos.”

Mistä etsaustekniikka on lähtöisin?

”Todella vanha tekniikka”

”Aina kun grafiikanpajalle astun, se olisi kuin tulisin aikakoneeseen”

”Etsaustekniikan historia ulottuu 1400-luvun alkuun. Se on alun perin tullut graafikoille itse asiassa hopeasepiltä. Hopeasepät halusivat nähdä kaiverrusjälkensä, joten he hieroivat kaiverrusjälkiin väriseosta ja pyyhkivät ylimääräiset pois, jolloin kaiverroksia oli helppo seurata”

”Jos nyt oikein pinnistelen muistiani, niin eurooppalaiset on käsittääkseni sen kehittänyt. Kaikki välineet ovat samanlaisia kuin 1400-luvulla.”

Missä etsaustekniikkaa voi tehdä?

”Graafikon työhuoneella sitä voi turvallisesti tehdä.”

”Etsaustekniikkaa voi turvallisesti tehdä graafikon työhuoneella. Siinä kuitenkin käytetään vähintään mietoja happoja. Jos oikein hevisti halutaan tehdä, niin jotkut graafikot käyttävät typpihappoa. Graafikon työhuoneella täytyy aina ottaa huomioon työturvallisuus ja esimerkiksi typpihappoa käyttäessä siitä täytyy huolehtia vain enemmän.”

Kuparilevyn hiomista hiomahiilellä ja pohjustustamista kynäruiskulla.

Mitä suojavarustuksia täytyy olla?

”Ei haittaa, jos vähän paidalle roiskahtaa pesuainetta tai vastaavaa, se on kuin mitali graafikolle.”

”Suojahanskat pitää olla. Joissain työvaiheissa on hyvä olla suojalasit.”

”Jos haluaa työpäivän päätteeksi käydä nauttimassa kupin kuumaa kahvia, ihan työvaatteissa ei kannata lähteä, joten työpajalla kannattaa käyttää essua.”

 ”Minäkin kun olen työhuoneella, minulla on yleensä aina työvaatteet päällä. Ei haittaa, jos vähän paidalle roiskahtaa pesuainetta tai vastaavaa, se on kuin mitali graafikolle.

Miten sinä itse päädyit taidegraafikoksi?

”mulla oli tosi kivat kuvismaikat, jotka kannusti eteenpäin siinä tekemisessä.”

”Mä olen ihan kakarasta asti ollut kiinnostunut ihan kaikenlaisista asioista. Ja kun jotkut sanoo, että on ihan lapsesta asti piirtänyt, niin olen mäkin piirtänyt ja tykkäsin ihan hirveästi kuvaamataidosta koulussa, se oli mun kaikkein parhaimpia aineita koulussa. Yläkoulussa ja lukiossa mulla oli tosi kivat kuvismaikat, jotka kannusti eteenpäin siinä tekemisessä.”

 ”Miksi minusta graafikko tuli, niin tietenkin se, että mä olen tykännyt piirtämisestä ja olen opiskellut aika paljon grafiikkaa. Aloitin taideopinnot Oriveden opistossa ja kahtena viikonloppuna siellä oli sellainen helsinkiläinen taidegraafikko Päivi Lempinen, joka veti meille grafiikankursseja etsaus- ja akvatintatekniikoista ja sen jälkeen se oli sitten menoa.”

”Pääsin sitten opiskelemaan Imatran taidekouluun ja kappas vaan, sielläkin minulla sattui olemaan kaksi hienoa graafikkoa opettajana. Imatran taidekoulun jälkeen olin Lahden taideinstituutissa, jossa tein pelkästään grafiikkaa.”

”Mä tykkään grafiikasta sen takia, koska siinä saa tehdä paljon käsillä. Joissakin tekniikoissa yhdistyy paljon muitakin taidemuotoja kuin pelkästään grafiikkaa, esimerkiksi tehdään vaikkapa kohopainotekniikalla esim. Puupiirroksia tai linokaiverrusta niin siinä yhdistyy veistäminen ja grafiikka. Se on hirveen monipuolista työskentelyä.”

”Toiset graafikot tekee pelkästään yhtä tai kahta tekniikkaa, sitten on sellaisia graafikoita jotka käyttää hirveästi kaikenlaisia tekniikoita. Vähän riippuen siitä, että mitä se ajatus tai teos vaatii.”

Alla vielä video etsaustekniikan ensimmäisistä vaiheista, kuparilevyn putsauksesta ja pohjustuksesta.

Kuva ja video: Milja Korkiakangas

Posted

in

by

Tags: