Hepoköngäs

Saavuimme aurinkoiseen Puolankaan Hepokönkäälle. Hepoköngäs sijaitsee Kiiminkijoen latvavesistössä, Heinijoessa noin 16 kilometriä Puolangan keskustasta Hyrynsalmen suuntaan. Hepokönkään lähellä on kesäisin kahvila Kuhveikko jossa pääsee nauttimaan tuoreita munkkeja joka päivä, ei kannata ohittaa.   

kuva: Reea Kokko

Lähdimme tutustumaan kauniiseen vesiputoukseen esteetöntä kivituhka polkua pitkin. Polun varrella on kymmenen suomenkielistä opastaulua ja polun loppupuolella näköalatasanne, jonne pääsee lankkupolkua pitkin. Tasanteelta voi jatkaa matkaa jalan josta pääset kuvaamaan ja ihastelemaan putousta edestäpäin paremmin. Putouksen yläpäässä on mahdollisuus käyttää kotalaavua ja puut löytyvät viereisestä puuliiteristä. Hepoköngäs putouskorkeus on 24 metriä ja se on suomen korkein luonnonvarainen vesiputous. 

Hepokönkäälle pääsee joka päivä ja ympäri vuoden, eikä ole pääsymaksuja.   

Keväällä runsaan veden aikaan voi meloa Hepokönkään putouksen alta Heinijokea myöten Puolankajärvelle, Vihajärven ja Ristijärven kautta. Reitti koostuu rauhallisista jokiosuuksista ja pitkistä järviosuuksista, matkan varrelta löytyy laavuja levähtämiseen ja kuvaamiseen. Hepokönkään ympäriltä löytyy luonnonsuojelualue jossa voi tutustua rehevään luontoon jylhissä rotkomaisemissa.  

Kuva: Reea Kokko
kuva: Reea Kokko

Hepoköngäs on aikoinaan ollut hevonperse mutta rahvaan nimensä vuoksi siitä tehtiin Hepoköngäs, olisihan siinä ollut turisteille selittäminen kääntäessä ulkomaan kielelle. Hepokönkäältä löytyi myös Geopolku sen pituus on 1,5 km, vaikeakulkuisimmat kohdat on pitkostettu, polulla kulkiessa on syytä olla varovainen sillä kalliot ja pitkospuut ovat sateen jälkeen liukkaat,  Geopolku alkaa könkään niskalta, mistä se laskeutuu portaita jokivarteen. Seurattuaan jokea se nousee ylös rinnettä ja jatkuu pysäköintialueelle.  kalliokiipeilijöille löytyy jylhiä kallioita kiipeiltäväksi. 

Paikoitellen maa on syöpynyt rantatörmän alta ja liian uhkarohkea kurkottelija voi saada kylmän kylvyn reunan pettäessä alta.  Hepokönkäällä on paljon suokasvillisuutta, joka on vallannut suurimman osan alueesta. Hepokönkäälle tehdään erilaisia retkiä, retkelle saa mukaan oppaan korvausta vastaan, retki kestää 1,5 tuntia ja retken päätyttyä juodaan tuoreet kahvit nuotiolla, retkellä opas kierrättää lähialueella samalla kertoen hepokönkään historiasta.


by

Tags: