Meeri Palokangas, Enni Vehkaperä ja Nelli Koivula

Kokemuksia tilaustyöstä

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun kuvataiteen opiskelijat tekivät tammi-helmikuun aikana maalaustaiteen toteuttamisen kurssilla tilaustyön hyvinvointipiste NeuvoRassiin. Opiskelijat tekivät luonnoksia aiheesta merellisyys, joista valittiin kolme toteutettavaksi. Nelli Koivula, Meeri Palokangas ja Enni Vehkaperä pääsivät tekemään maalaukset terveydenhuollon käyttöön näyttötyönä. Opiskelijoita haastateltiin kertomaan heidän kokemuksistaan.

Meeri Palokangas, Enni Vehkaperä ja Nelli Koivula

Opiskelijoiden kertoman perusteella kokemus tilaustyöstä on ollut hyvin mielenkiintoinen ja erilainen. Tilaustyön työskentelyssä keskityttiin täydellisyyteen, tarkkuuteen ja parhaan tekoon, mikä eroaa tavallisen näyttötyön tekemisessä. Muunlaisten näyttötöiden parissa opiskelijat kokevat olevan vapaampia ja rennompia.

NeuvoRassi antoi opiskelijoille aiheen merellisyys, joista he tekivät luonnokset ja niistä tilojen pääasialliset käyttäjät NeuvoRassissa valitsi tiloihin sopivat maalaukset. Osalla oli mukana useampi luonnos.

Nelli Koivula teki maalauksen tuttavan hevosesta nimeltä Aatu.

– Valitsin sen aiheeksi, koska olen heppatyttö ja halusin sen mukaan. Ajattelin, että meren ja hevosen yhdistelmä olisi hauska.

Merihevonen, 2021, akryylimaalaus, Nelli Koivula

Meeri Palokangas suunnitteli kaksi teosta, joista toinen valittiin. Ensimmäinen luonnos liittyi aaltoihin ja toinen oli hyvin perinteinen ja seesteinen.

– Ajattelin kohderyhmää, jota täällä (NeuvoRassi) käy. Tein semmoisen rantamaisen, jossa koira ja poika katselee merelle. Perhe katsoi luonnoksia ja mieheni sanoi heti, että “tuon ne ottaa” ja niinhän ne sitten valitsi.

Poika ja meri, 2021, öljyvärimaalaus, Meeri Palokangas

Enni Vehkaperä teki myös kaksi luonnosta. Ensimmäisen aihe oli valas, joka tuli hänelle ensimmäisenä mieleen aiheesta. Valitun työn vinkkasi opettaja.

– Kurssin aikana tuli tehtyä maalaus kokeiluja, joiden joukossa oli pieni maalaus kukasta veden päällä. Siitä opettaja huomautti Lumpeen kukka aiheen, joka voisi sopia NeuvoRassiin. Tein muutaman luonnoksen aiheesta ja teosideani päätyi tilattavaksi.

Lumpeeni, 2021, diptyykki, akryylimaalaus, Enni Vehkaperä

Työskentely tilaustyön parissa on ollut opiskelijoiden mielestä kivaa ja mielenkiintoista.

– Oli ihan kiva homma. Kyllä sai miettiä mitä tekee, kun käytin uutta tekniikkaa mitä en ole aiemmin käyttänyt, sanoo Nelli.

– Oli tosi mielenkiintoista tehdä, kommentoi Enni

– Minusta oli oikein kiva. Tykkäsin, oli oikein mielenkiintoinen. Kun opettaja mainitsi, että tämmöinen olisi tulossa niin tuntui, että “Jes, oispa kiva olla mukana”, kertoo Meeri.

Arviolta opiskelijoilla meni pari kuukautta aikaa teoksien tekemiseen. Nellin ja Ennin teokset ovat akryylimaalauksia ja Meerin teos on tehty öljyväreillä.

– Ainakin kaksi viikkoa meni itse maalaamiseen, mutta jos otetaan huomioon suunnittelu, luonnostelu ja maalauspohjien teko, niin ainakin se pari kuukautta meni aikaa, sanoo Enni.

– En tarkalleen osaa sanoa kauanko meni aikaa, kun öljyvärin kuivumiseen meni omanlainen aika. Ensin tein Oulun näyttelyyn työt, jonka jälkeen aloitin tekemään tätä työtä. Teos oli useamman viikon ajan tekeillä. En laskenut päiviä tai tunteja, mutta kyllä se oli toista kuukautta työn alla, kertoo Meeri.

– En ole ihan varma. Kyllä kai siihen meni reilu viikko, kommentoi Nelli.

Opiskelijat ovat tyytyväisiä heidän teoksiin ja työskentelyn aikaan saantiin.

– Teos kelpaisi myös omalle seinälle, kommentoi Meeri.

NeuvoRassissa ollaan myös oltu todella tyytyväisiä opiskelijoiden tekemiin teoksiin.

– Ollaan tosi tyytyväisiä oltu näihin ja kyllä kohottaa huomattavasti näitä meidän yleistiloja. Tosi hyviä töitä, kertoo NeuvoRassin palvelusihteeri Tuomo Laurila.

Kokemus oli opiskelijoille hieman erilainen. He keskittyivät erityisen paljon työskentelyyn ja siihen, miltä teos tulee loppujen lopuksi näyttämään.

– Olihan se erilaista, kun oli enemmän paineita, mitä normaalissa näyttötyössä on. Piti tehdä sellainen työ, että ihmiset kehtaa sitä katsoa, sanoo Nelli.

– Oli erilaista. Ei tehty työtä itselle, vaan ulkopuoliselle henkilölle, kommentoi Enni.

– Oli se vähän erilaista siinä mielessä, että ajateltiin mistä asiakas tykkää. Se siinä oli erilaista. Parhaansa siinä ehdottomasti tuli tehtyä, kertoo Meeri.

Opiskelijoilta kysyttiin vielä lopuksi, että herättikö tämä kokemus minkäänlaista mielenkiintoa, inspiraatiota tai ideoita tilaustöihin tai aiheeseen merellisyys.

– En oikein osaa sanoa. Yleensä teen erityyppisiä töitä, että en ihan tällaista perinteistä maalausta. Oli kuitenkin hauska tehdä ihan perinteinen teos, pohtii Meeri.

– Kyllä se antoi inspiraatiota siinä mielessä, että sain uusia työskentelytekniikoita. Enemmän alan työskentelemään tällä uudella tyylillä kuin vanhalla. En tiedä, kyllä se vähän inspiroi, kertoo Nelli.

– Kyllä se herätti mielenkiintoa tilaustöihin, että jatkossa olisi toivomus päästä tekemään niitä lisää, kommentoi Enni.

Lybecker on saanut myös aikaisemmin NeuvoRassilta tilaustyön vuonna 2018. Siihen aikaan hyvinvointipiste sai käyntiin toimintansa. Tilaus oli tuona vuonna kaksinkertainen ja he saivat noin 5-6 teosta tiloihinsa. Aiheena oli myös merellisyys.

Nyt vuonna 2021 NeuvoRassissa haluttiin kohottaa yleisilmettä ja saada heidän uusiin lisätiloihin ilmettä. Yhteistyö on sujunut NeuvoRassin ja Lybeckerin välillä todella hyvin, joten kysymättä he halusivat tänäkin vuonna Lybeckerin yhteistyökumppaniksi.

– Ollaan koettu Lybeckerin kanssa helppo ja hyvä yhteistyö, että ollaan oikein tyytyväisiä siihen. Ja kun tuli tarve hankkia lisää tauluja yleisilmettä kohottamaan niin ehdottamasti haluttiin Lybecker yhteistyökumppaniksi, kertoo NeuvoRassin palvelusihteeri Tuomo Laurila.

Lue lisää NeuvoRassin tilaustöistä ja Tuomo Laurilan haastattelusta toisesta artikkelista!

Kuvat: Enni Vehkaperä ja Nelli Koivula


by

Tags: