Kuvanaiset

KUVANAISET AY ON KOTIMAINEN SISUSTUSTUOTTEITA JA GRAAFISIA PALVELUITA TEKEVÄ YRITYS

Kuvanaiset perustettiin vuonna 2017 Jaana Hämäläisen ja Eila Kultalan onnistuneen valokuvakirja projektin myötä. Jaana kertoo haastattelussa kaiken lähteneen hänen ja Eilan yhteisestä valokuvakirjasta Pyhäjoki kuvin- Erkin silmin. 

Valokuvakirja valmistuu ja ideoita syntyy

Vuonna 2016 valmistuneessa kirjassa on yli 900 vanhaa valokuvaa Pyhäjoesta ja pyhäjokisista. Kirja oli menestys ja ensimmäinen painos myytiin loppuun hetkessä.

Jaana kertoo yrityksen liikeidean lähteneen näistä vanhoista valokuvista ja kysymyksestä miten hyödyntää niitä enemmän? Jaana ja Eila ovat molemmat hyvin kotiseuturakkaita ja he halusivat tuoda vanhoja asioita joita he rakastavat ja arvostavat esille muillekin, printtien, tarjottimien ja korttien muodossa. Sitten tulivat suositut karttajulisteet vanhoilla karttapohjilla. Karttajulisteet niin sanotusti räjäyttivät pankin ja niiden suosio ja kysyntä yllätti Jaanan ja yhtiökumppanin.

Kuvanaisten maine kiiri nopeasti läpi Suomen, heidän aloitettuaan myymällä suosittuja karttajulisteita ja niitä onkin 4 vuoden aikana myyty tuhansia, kertoo Jaana. 

Putiikin poikasta

Vuonna 2019, ruokapöydän ollessa julisteiden peitossa pari vuotta päätettiin varaston laajennuksen yhteydessä tehdä Kuvanaisille työtilat Jaanan pihalle Pyhäjoelle. Työtila toimii varastona, pakkaamona, toimistona ja Putiikkina.

Tuotevalikoimasta löytyy Kuvanaisten erilaisia valokuva- ja sisustustuotteita sekä lähialueen yrittäjien ja käsityöläisten upeita tuotteita.

Kuvanaisilla on tällä hetkellä useampi jälleenmyyjä Suomessa, mm kirjakauppoja ja

sisustusliikkeitä. Kuvanaisten Suomalaisille karttajulisteille on myönnetty Avainlippu ja Design from Finland merkkien käyttöoikeudet. Kuvanaisilla on myös verkkokauppa joka on 

suunnattu palvelemaan kuluttajien tarpeita.

Kuka on Jaana Hämäläinen?

Jaana kertoo olleensa nuorena kova urheilemaan, lukemaan ja valokuvaamaan, mutta ei erityisesti unelmoinut mistään ammatista, joten hän lähti fiilis pohjaisesti eteenpäin. Peruskoulun jälkeen Jaana yritti päästä Kuortaneen Urheiluopistoon, onnistumatta. Tästä hän lähti sitten Pyhäjoen lukioon, josta piakkoin siirtyi Raahen Ammattiopiston Suurtalouskokkilinjalle. 

Opintojen jälkeen Jaana työskenteli Pyhäjoella huoltoaseman keittiössä ja S-marketilla. Kun nämä työt loppuivat Jaana lähti opiskelemaan Myynnin ammattitutkintoa sekä audiovisuaalista viestintää. Tutkinnon jälkeen hän teki töitä paperikoneisiin liittyvässä yrityksessä, tehden siellä erilaisia esitteitä ja asiakashallintoa.

Pian Jaana perusti perheen ja muutti Lahteen miehensä töiden perässä; 

“Siellä menin te-keskuksen järjestämälle kurssille kartoittamaan työmahdollisuuksia.

Minut kutsuttiin haastatteluun optikkoliikkeeseen Hollolaan. Työkuvani siellä oli

asiakaspalvelu, myyntityö ja lisäksi opiskelin siellä työnohella optiikkahiojaksi.” kertoo Hämäläinen.

Elämä toi takaisin Pyhäjoelle ja  Jaana pääsi töihin optikkoliikkeeseen. Työpaikat olivat Oulaisissa, Ylivieskassa ja Haapavedellä, vuonna 2017 myös Pattijoen optikkoliikkeestä tuli hänen työpaikkansa. “Olen ollut samalla työnantajalla 14 vuotta ja oppinut optisesta alasta ja asiakaspalvelusta paljon, vastapainoksi työlle olen harrastanut itseni kehittämistä. Kehitän jatkuvasti itseäni erilaisilla verkko-opinnoilla, kursseilla ja videoilla.” Jaana kertoo.

Harrastuksesta yrittäjäksi

Harrastuksena Jaana on vuosien ajan valokuvannut, opiskellut valokuvausta ja digitaalista

kuvankäsittelyä. Hän alkoi saamaan pyyntöjä tehdä valokuvausta, esitteiden tekemistä yms. sukulaisilta, ystäviltä sekä yhdistyksiltä, tämän johdosta vuonna 2009 Jaana perusti oman sivutoimisen yrityksen Design Digital. Kuvanaisten myötä tämän yrityksen toiminta on keskeytetty.

Optikkoliikkeen myymälävastaavana Jaana on nähnyt läheltä yrityksen pyörittämistä ja sanoo ettei mitään yllätyksiä ollut odotettavissa, Kuvanaiset on pääasiassa ollut sivutoiminen yritys, joten erikoisia pelkoja ei ollut, mutta yrityksen suosio kyllä ylitti odotukset. 

“Yleensä harrastukset maksavat vaan Kuvanaiset harrastus on kiinnostavaa ja tuo myös tuloja.” Jaana lausahtaa.

Hyvällä yrittäjällä on päättäväisyyttä, rohkeutta, hyvät taloustaidot, paineensietokykyä, hyviä ideoita, joustavuutta sekä vastuunottamista. Näillä pärjää varmasti myös elämässä” kertoo Hämäläinen 

Kuvanaisten tulevaisuus

“Tällä hetkellä olen opintovapaalla ja suoritan Tuotekehitystyön erikoisammattitutkintoa, opintojen jälkeen on tarkoitus jäädä kokopäiväiseksi yrittäjäksi” Jaana suunnittelee.

Hän näkee että kymmenen vuoden päästä Kuvanaiset voisi olla tunnettu suomalainen yritys. Vastuuntuntoinen, kotimaisuutta kannattava ja suomalaisia työllistävä yritys.

Itse asun Lapissa ja teen vain luovaa ajatustyötä, yrityksen hyvät työntekijät hoitavat hommat” Jaana naurahtaa.


Posted

in

by

Tags: