Muuttaville opiskelijoille

Muuttaminen on rankkaa ja uuvuttavaa homma osittain eikä uuden asunnon löytäminen ole välttämättä helppoa. Asuntoa kannattaa alkaa etsimään tarpeeksi ajoissa kun tietää minne ja minkä takia on muuttamassa. Ja miettiä kuinka pitkäksi aikaa; jos on tiedossa vain lyhyt aika miksi muuttaa kannattaa katsoa että asunnossa on toistainen sopimus. On sitten helpommin purettavissa sopimus. Jos taas on pidemmäksi aikaa muuttamassa on ihan hyvä toistainenkin sopimus mutta määräaikainen on yksinkertaisempi pidempiaikaisiin asumiseen. Sillä on varmempi pitää asunto pidempään aikaan. Usein kaikki on kalliita ja hyvin pieniä tai liian isoja, riippuen siitä muuttaako yksin asumaan vai kämppisten kanssa. Siksi kannattaa asuntojen pinta-alaa, huonemääriä, laatua ja sijaintia verrata aina hintaan.

Tärkeää asunnon etsimisessä olisi sijainti. Katsoo että se olisi lähellä työpaikkaa tai koulua jotta pääsee nopeaa paikalle ja välttyy mahdollisilta myöhästymisiltä. Toinen hyvä sijaintiin liittyen olisi katsoa myös kauppa, jotta välttyy turhilta ajoilta kauppaan jos on kaukana.

Jos tykkää enemmän käydä metsässä; lenkillä, muuten vaan viihtyy enemmän jne. kämppää kannattaa katsoa enemmän kaupungin laidalta, jotta sellainen on lähempänä eikä tarvitse ajaa aina jos haluaa metsään. Hyvä idea on myös että etsii asunnon joka on reilusti kauempana kaupungista jossain ns. lähiöalueella. Ja vaikka sellaisella alueella on harvemmin yksiöitä tai kaksioita jos on muuttamassa yksin, niitä kuitenkin löytyy ja on kaikin tavoin parempi jos nauttii enemmän luonnosta kuin kaupungista.

Asunto keskustassa tai lähempänä sitä on useasti kalliimpi mutta löytyy paremmin pienempiä asuntoja tai yleensä katsoen sopivan kokosta mitä hakee. Ja samalla on se lähempänä kaikkea elämää joten matkat on toki lyhyempiä kauppoihin ja muualle; kuntosalit, teatterit, kahvilat jne.. Keskustassa asuen harvemmin tarvitsee autoa, eri asia tietysti on jos työpaikka on kaukana, ja joissakin asuntoyhtiöiltä ei ole parkkipaikkoja tarjolla, joten se on myös hyvä tarkistaa onko siinä niitä. Ja usein parkkipaikat tuo lisämaksuja vuokraan.

Joissakin asunnoissa vuokraan sisältyy sähkö tai vesi, joskus molemmat, mutta vakuutus on aina itse hoidettava. Kun on löytänyt sopivan asunnon itselleen seuraavana listalla tehtävänä kannattaisi olla vakuutus ja osoitteen muutos. Ne kaksi asiaa kannattaa hoitaa se mahdollisimman pian kun on sopimus asunnosta tehty. Sähkö- ja vesilaskun voi tehdä helposti yhdellä nopealla puhelulla, joten sillä ei usein ole kova kiire. Niitä tehdessä kannattaa katsoa millainen sähkö sopisi parhaiten katsoen kulutusta; mikä vie vähiten itseltä ja haittaa luontoa vähiten. Kun on hoitanut näissä nämä kannattaa miettiä miten suurissa erissä ja miten usein tai harvoin haluaa laskut maksettavaksi, katsoen tuloja että mitkä sopisi parhaiten itselleen. Ja on hyvä myös aina selvittää saako pitää eläimiä asunnossa.


by

Tags: