Opinpaja mediakeskus Lybeckerillä

Kasvatusohjaaja Riikka Pyykön haastattelu 

Mikä on opinpaja? 

Opinpaja on tila, johon opiskelijat voi tulla tekemään koulutehtäviä, pääasiassa yhteisten aineiden tehtäviä (yto). Opinpajalla voi tehdä myös rästitehtäviä tai halutessaan tehtäviä voi tehdä nopeampaan tahtiin. Opinpajaa käytetään myös hiljaisena työtilana. Opinpajalla on pääsääntöisesti joka päivä joku ohjaaja paikalla. 

Opinpajan tarkoitus 

Opinpajan tarkoitus on antaa opiskelijoille vielä yksi erilainen oppimisympäristö ja auttaa opiskelijoita opinnoissa eteenpäin. 

Näin opinpaja eroaa yleisopetuksen luokasta 

Opinpaja eroaa monellakin tavalla muista luokista. Opinpajalla pyritään siihen, että siellä on mahdollisimman hiljaista. Opinpajalla on sermejä, joilla jaetaan työskentelypisteitä yksityisiksi, että olisi helpompi keskittyä ja saisi olla omassa rauhassa. Opinpaja on pienempi kuin yleisopetuksenluokat. 

Voiko opinpajalle vaan tulla? 

Opinpajalle voi joskus vain tulla, mutta nykyään on niin paljon opiskelijoita opinpajalla, että täytyy olla ehkä jo vähän jotakin perustetta, että miksi tulee opinpajalle. Ei voi vaan yhtäkkiä tulla paikalle, mutta voi tulla kysymään, että sopiiko. Opettajan kanssa täytyy aina sopia, jos opiskelee opinpajalla. 

Opinpajalla on parveke jossa saa työskennellä.

Opinpajalle voi olla opiskelijoita noin 10-15 opiskelijaa. Ehkä 15 opiskelijaa ihan maksimissaan mahtuu yhtä aikaa. 

Opinpajalla on erityisopettaja Saara Holappa ja yto-päivinä on vaihtelevasti yto-opettajia: matikan, englannin ja ruotsin opettajia sekä kasvatusohjaaja Riikka. Eli käytännössä kaksi ohjaavaa henkilöä: ohjaaja ja erityisopettaja sekä lisäksi yhtenä päivänä yto-opet. 

Opinpaja on toiminut ainakin 10 vuotta. Opinpajan toiminnan alussa opinpaja oli toiminnassa vain muutaman tunnin viikossa. Opinpajan toiminta on kehittynyt ja noin viiden vuoden ajan opinpaja on ollut toiminnassa useana päivänä viikossa ja useamman tunnin ajan. 

Riikka kertoo, että on tykännyt olla opinpajalla töissä ja parasta opinpajassa on opiskelijat. 


Posted

in

by

Tags: