Taiteen hurmaa

Mediakeskus Lybeckerin opiskelijoilla Siiri Aunolalla, Veera Eskolalla, Nelli Koivulalla, Ida Kortessalmella, Saija Mannelalla, Enni Vehkaperällä ja Hilda Ylikoskella oli tänä keväänä projektina teoskokonaisuuden toteuttaminen. Kurssin näyttö tapahtui pystyttämällä näyttely Kiiminkiin Galleria Oskari Jauhiaiseen. 

Näyttelyyn valmistautuminen alkoi jo tammikuussa. Aiheita kokonaisuuksille mietittiin hiki hatussa, ja sitä mukaa kun opiskelijoilla aikataulu antoi periksi, aloittivat he maalaamisen. Aiheita teoksilla on laidasta laitaan; Nellin maalauksissa esiintyy eläimiä, kun taas Veera ammensi sisältöä Minecraft-pelistä. “Periaatteessa alku ja loppu, aika ja avaruus, sellainen abstrakti ja filosofinen teema”, kertoo Saija omien teostensa aihemaailmasta.  

Saija Mannela

Maalaamisen lomassa pohdittiin myös näyttelyn nimeä. Yhteistä tekijää kaikille näyttelyn teoksille oli vaikea keksiä, koska aiheita ja tyylejä on niin monia erilaisia. Parin eri session jälkeen päädyttiin kuitenkin Hurmaan. Nimi kuvastaa taiteen tekemisestä aiheutuvaa iloa, vapautta ja hyvää oloa, mikä näkyy selvästi kaikissa näyttelyn teoksissa. 

Tiistaina 25. toukokuuta kaikki kynnelle kykenevät kurssin opiskelijat sekä opettajat Raija Korppila ja Juha Laakso suuntasivat kohti Kiiminkiä. Kiimingin kirjaston yhteydessä oleva galleria on pienehkö, mutta muutaman tunnin rehkimisen jälkeen teokset saatiin seinille hyvään järjestykseen siistin näköisesti. Aika lailla jokaisen opiskelijan teokset saivat oman seinänsä, pois lukien Siirin ja Nellin teokset, jotka jakavat pisimmän seinän keskenään.  

Teokset hakevat vielä paikkaansa.

Näyttelyn pystytys oli kokemuksena positiivinen opiskelijoille. “Se oli kiva kokemus tehdä teoksia näytille isommalle yleisölle, vaikka jouduinkin valvomaan pitempään joinakin öinä, että maalaukset olisivat ajallaan valmiita”, Veera sanoo. Saija on tyytyväinen teoskokonaisuuteensa. “Kokonaisuudesta tuli pitkälti sellainen kuin olin suunnitellutkin.” 

Hurma-näyttelyn pääsee näkemään Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingin kirjastolla 7.8.2021 asti kirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Näyttely tehtiin yhteistyössä Oulun aluetaidemuseon tutkija Selina Väliheikin kanssa.