Kirjailijan Rappuset

Tarinakirjailijaksi Ryhtyminen

Kuinka olla oikea, Kirjailija?

Hyvin monella meistä on ideoita joiden toteuttamisesta unelmoimme. Harva kuitenkaan tekee niin. Monet ihmiset sanovat aikovansa aloittaa kirjan kirjoittamisen, mutteivät koskaan tee niin. On helppoa kirjoittaa kirjan ensimmäinen luku, mutta tuhat kertaa vaikeampaa saada myös se kirjan viimeinen luku valmiiksi.

Jopa kaikki kirjailijat jotka ovat saaneet kirjansa kirjoitettua loppuun asti sanovat, että kaikista vaikeinta koko prosessissa on ollut juuri se itsensä motivoiminen.

Jumiin jääminen voi saada kirjailijan tai kenet tahansa taiteilijan jättämään työnsä kesken tai jopa hylkäämään sen, mutta mitä useammin luovuttaa ja aloittaa uusia töitä saamatta aikaisempia loppuun asti, sitä pidempään pitää unelmiaan pelkkinä ajatuksina.

Jos jotain haluaa tosissaan toteuttaa, siihen täytyy omistautua. Kun aloittaa sen ensimmäisen luvun niin samalla lupaa itselleen että kirjoittaa sen viimeisenkin.

“Kirjailijanura on pelkkä harrastus.”

Monet vielä tänä päivänäkin ajattelevat että kirjailijanura on pelkkä harrastus, että se on helppoa ja että kuka vain voisi kirjoittaa kirjan. Asia ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkaansa. Kirjailijat istuttavat itsensä penkin juureen päivittäin saadakseen edes jotain paperille. He ajoittavat, stressaavat sekä uupuvat työstään samalla tavalla kuin kuka tahansa “oikean työn” toimistotyöntekijä.

Muutamia omia vinkkejäni auttamaan kirjan kirjoituksessa!

1. Ryhdy toimiin ja omistaudu

Jos olet miettinyt kirjan kirjoittamista ennenkin, olet varmasti lukenut jo läjäpäin artikkeleita sekä ohjeita siitä kuinka se tehdään. Tiedät jo kaiken tarvittavan, se kaikki on jo ideana päässäsi! Toteuta se!

Milloin kirjoitat? Kuinka paljon kirjoitat? On välttämätöntä laittaa itselleen päivittäinen- tai viikottainen tavoite. Kirjoittamalla edes vähän päivittäin voit luoda itsellesi hyvin paljon työtäsi helpottavan rutiinin joka tekee työn ääreen istahtamisesta itselle luontaista.

2. Hanki oma muistikirja!

Fiktiivisten tarinoiden kirjoittaminen on yksi valtava palapeli! Juuri siksi onkin hyvä pitää itsellään muistikirjaa johon kirjoittaa ja piirtää kaikki pienimmätkin ideat, joita voi sitten myöhemmin yhdistellä ja pyöritellä.

3. Tee lyhyet selitykset jokaisesta luvustasi

Kun suunnittelee lyhyesti kaikki mitä yhden luvun aikana täytyy tapahtua, niin se rajaa paljon ylimääräistä pois ja selventää hurjasti mikä on luvun juju. Yhdessä luvussa olisi hyvä pitää vain 1-2 tapahtumapaikkaa ja vain muutamia hahmoja, joita luvussa oikeasti tarvitaan. Muista myös vältellä turhia kohtauksia, niin että itsekin pystyisit muistamaan mitä kaikkea siinä tapahtui.

4. Visualisoi tarinasi hahmot

Itse kirjoitan tarinani aina hahmojen ympärille ja annan hahmojeni muuttua sitä mukaa kun tarinaani kirjoitan. Anna hahmojesi kuorelle historiaa sekä persoonallisuutta! Miksi kyseisen hahmon housuissa on paikattu reikä? Kerro tarina miten niin tapahtui!

5. Löydä Oma Spesiaali Kirjoittamispaikka

Missä luovuutesi kukkii ja on rauhallista? Itse menen terassille istumaan kesäisin ja talvisin vierin sängyltä lattialle, mutta jos jään tosissani jumiin niin menen istumaan kivelle keskelle metsään jossa on rauhallista. Minulla on myös oma “luovuus-rapakko.”

“Tarinasi tulee muuttumaan todennäköisesti useaan eri otteeseen ennen kuin se muuttuu edes itse kirjoittajalle selkeäksi. Se on taas varmaa että mitä lähempänä omaa luovuuttaan pitää arjessaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä pystyt luomaan mitä tahansa.”

https://www.youtube.com/watch?v=nVI7peJj1yQ