LYY – luovasti töihin on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jossa pyritään tuomaan työpaikkoja ja oppilaitoksia lähemmäksi toisiaan. Hankkeissa opiskelijat työskentelevät läheisesti yritysten tukena, tarjoten omaa osaamistaan ja saaden itse tärkeää työkokemusta. Päätavoitteena on oppia toimimaan ryhmänä vaihtelevassa kokoonpanossa ja tiiviissä yhteistyössä oikeiden firmojen kanssa.
Oulun pelikampus, Apaja Game Development Hub, on yksi hankkeen yhteistyökumppaneista. Paikan perusti Toni Fingerroos, joka itse rikastui Hill Climb Racing mäkiautopelillä. Hänen halunsa tukea Suomen kasvavaa peliteollisuutta sai hänet perustamaan Apajan. Ideana oli luoda paikka useille pelialan yrityksille ja mahdollisuus työskennellä alueella, jossa kaikki tarvittava on pienen kävelymatkan päässä. Pelikampus, on kokonainen kortteli, jossa on useita pelifirmoja, animaatiotalo ja jopa asianajajatoimisto samalla alueella. Tällä hetkellä firmoja on noin 20-30 kappaletta, mutta lisää on tulossa, mikä kävi ilmi myös käydessämme tutustumassa laitokseen.

LYY-hankeen tiimi, Typo, oli sijoitettu vaikuttavan näköiseen moderniin keskusrakennukseen. Samoissa tiloissa oli myös Fingerroosin oma pelifirma Fingersoft, sekä muita pelialan firmoja. Rakennus oli vain yksi Apajan korttelin monista laitoksista, joissa pelejä tehdään.
Jo aulaan tullessa oli paikan tunnelma kohdillaan. Lähimmälle pöydälle oli rakennettu legolinnake värikkäistä palikoista. Toisella pöydällä firman työntekijä oli vapaa-ajan kulukseen rakentamassa Warhammer 40K miniatyyrejä ja toinen porukka tutkimassa magic the gathering pakkaa. Peremmälle mentäessä meille esiteltiin biljardipöytä ja limukaappi, josta meille tarjottiin ilmaiset limut. Kiertokäynnillämme kävimme tutustumassa paikan saunaan, kuntosaliin, kellaribaariin sekä tietenkin lukuisiin toimistoihin. Sisälle emme saaneet mennä, mutta jo ovista kurkistelemalla näimme varsin vakuuttavat laitteistot ja iloiset ihmiset työnteossa. Tunnelma oli leppoisa ja varsin rento.
Haastattelimme hiukan Typon tämän hetkisiä jäseniä, Teemu Halmetojaa ja Janica Kamuttaa. He kertoivat paikan olevan viihtyisä ja ihmisten mukavia. Työtä tehdessä on hyvä työrauha. Apajan työruokalaa, joka on Typon jäsenille ilmainen, molemmat kehuivat erittäin loistavaksi. Totesivat jopa jäävänsä ikävöimään sitä, kun heidän toimeksiantonsa paikalla loppuu lokakuussa.
Työnkuvastaan he kertoivat, että he toimivat omana yrityksenään. Heidän tehtäviinsä kuuluu valokuvien, videoiden ja muiden kuvien editointia, onepagerien tekeminen ja nettisivujen sisällön päivittäminen. Nytkin heillä oli työn alla videoprojekti, jonka edellinen ryhmä oli aloittanut. Nämä työt he tekevät yhdessä Apajan eri firmojen kanssa sitä mukaan kuin niitä tarvitaan. Virallisesti heidän työpäivänsä on klo. 9-16, mutta tämä voi kuulemma vaihdella paljonkin, riippuen työnmäärästä ja kiireestä. Projektipäällikkö käy katsomassa heidän toimiaan kahdesti viikossa, mikä tarkoittaa, että he saavat toimia melko itsenäisesti. Tarvittaessa he voivat ottaa yhteyttä sähköpostin tai whatsappin kautta, sekä tietenkin soittamalla.

Hankkeeseen he pääsivät mukaan opettajan ehdotuksesta. Teemu asuu Oulussa ja opettaja totesi hänen olevan hyvä projektiin. Janica tarvitsi koulutussopimuspaikkaa, ja LYY-hankkeessa se onnistuu.
Molemmat ovat olleet varsin tyytyväisiä. Teemun mukaan on ollut mukava päästä tekemään oikeita töitä. Janica kertoo ihmisten olevan erittäin mukavia, ja toivottavat hyvät huomenet aamuisin. Kumpikin toteaa, että jos on yhtään kiinnostunut niin kannattaa hakea mukaan hankkeeseen.
Typon porukka on ihannekooltaan kolmihenkinen. Ryhmänjäsenet vaihtuvat niin, että mukana on aina joku edellisestä ryhmästä, joka tietää työnkuvan perusteet ja voi ohjata uusia. Opiskelijoiden aika Typossa on vaihtelevaa. Tämä voi olla yhdestä kuukaudesta, puoleen vuoteen, mutta tavallisesti muutamia kuukausia. Typo-tiimi itsessään on olemassa niin kauan kuin osapuolet katsovat, että järkevää tekemistä riittää.
Henkilökohtaisesti voin itse todeta olleeni varsin vaikuttunut, sekä laitokseen, että Typon toimintaan, joka tuntui asialliselta ja toimivalta. Vaikka oma kokemukseni olikin vain pinnallinen vilkaisu, niin voisin itsekin lähteä suosittelemaan hankkeeseen mukaan menemistä.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=iKHzL5C1lGM[/embedyt]
Leave a Reply