[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RWGOsSfWAjA[/embedyt]
Teknologian ja tietokoneiden käytön yleistyessä istumme keskimääräistä pidempiä aikoja kuin koskaan aikaisemmin. Tällä on negatiivisia vaikutuksia terveyteemme, mutta onneksi meistä jokainen voi tehdä jotain asian eteen!
Jokainen meistä suosii jotain tiettyä istumatyyliä, kun istumme tietokonepöydän, sohvan tai ruokapöydän ääressä. Mutta miten istumatyylimme vaikuttaa terveyteemme? Tämän artikkelin tarkoituksena on vastata edellä mainittuun kysymykseen ja neuvoa, mitä voimme tehdä huonon istuma-asennon korjaamiseksi.
Millainen on hyvä istuma-asento? Hyvässä istuma-asennossa tukilihaksiin ja nivelsiteisiin kohdistuu mahdollisimman vähän kuormitusta, mikä ehkäisee selän ja muiden lihasten kipeytymistä. Oikeassa istuma-asennossa selkä on suorana, olkapäät takana ja ristiselkä tuettuna. Painon tulisi jakautua tasaisesti molemmille lonkille, polvien tulisi olla noin 90 asteen kulmassa ja samalla korkeudella tai korkeammalla kuin lantio. Jalkapohjien tulisi olla tukevasti lattialla tai jalkatuella.
Nähdäksemme miten tätä aihetta käsitellään koulussa, haastattelimme Lybeckerin terveydenhoitajaa Tiina Sallista. Sallinen sanoo, että “Hyvä asento on erittäin tärkeä. Liiallinen istuminen paljon voi aiheuttaa vakavia selkäongelmia, kuten välilevynpullistumia sekä olkapäiden ja lonkan kipuja”. Sallinen selittää, että on olemassa tiettyjä keinoja ehkäistä selkäkipuja. “Istu istuimen takana niin, että tuoli tukee selkääsi. Jos selkänoja ei riitä, laita tyyny tai muu selän taakse, jotta estäisit istumasta roikkuvassa asennossa. Nojaamme eteenpäin suurimman osan ajasta, joten selkää täytyisi venyttä vastakkaiseen suuntaan. Aseta kätesi vyötärölle ja taivuta selkää taaksepäin niin pitkälle kun saat”. Jos tuolissa on käsinojat, yritä saada käsivartesi 90 asteen kulmaan. Tämä auttaa myös estämään hartioiden liikkumista eteenpäin.
Me kaikki istumme eri tavoin ja epäilemättä ajoittain väärin, mutta jos huomaat istuvasi väärällä tavalla, pakota itsesi oikeaan asentoon. Onneksi meidän terveydenhoitajamme ei saa paljoa valituksia selkäkivuista vaan niskakivusta ja päänsärystä, vaikka nämä voivat myös johtua huonosta istuma-asennosta. Kun katsomme kuinka yleisesti istumme ja vertaamme sitä muutamien Lybeckerin opiskelijoiden haastatteluihin, näemme, että istuminen hartiat edessä, taaksepäin nojaaminen ja selkä suorassa istuminen, olivat top 3 istumatyyliä. Useimmat haastatelluista opiskelijoista totesivat, että he venyttelevät pitkien istumisaikojen jälkeen. He kaikki myös ajattelevat, että hyvä asento on asia, mistä pitää olla tietoisempi.
Joten lopuksi: muista pitää hyvä asento istuessasi ja nouse aina välillä venyttelemään ja liikkumaan. Pidä huolta hyvinvoinnistasi!
Lähteet:
Cleveland Clinic.com: Back Health and Posture, URL: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4485-back-health–posture Viitattu 21.8.2018.
Healthline.com: What’s the Best Sitting Position for Good Posture, URL: https://www.healthline.com/health/sitting-positions Viitattu 21.8.2018.
Thriveglobal.com: The real truth about Sitting vs Standing, URL: https://www.thriveglobal.com/stories/15554-the-real-truth-about-sitting-vs-standing Viitattu 21.8.2018.Hellogiggles.com: Is crossing your legs bad for you?, URL: https://hellogiggles.com/lifestyle/health-fitness/crossing-your-legs-bad-doctor/ Viitattu 21.8.2018. Medicalnewstoday.com: Sitting positions for good posture, URL: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321863.php Viitattu 21.8.2018.
Toimittaja: Liam Colebourn
Valokuvaaja: Tatu Jutila & Samu
Videokuvaaja: Aaro Lassila
Graafikko: Eira Kela
Leave a Reply