Kelan piha

Kelan tuet apunasi

Opiskelijoiden tuet ovat usein mutkikkaita ja tuntuvat, varsinkin ensikertalaiselta, erittäin sekavilta. Silti ne tukevat monia opiskelijoita ja jopa elättävät osaa kansasta. Tämä artikkeli on lähtenyt ideasta auttaa noita lomakesotaan eksyneitä.

Mutta mitä tukia on ja miten niitä haetaan? Tässä keskitymme vain opiskelijoita koskeviin ja Kelan tarjoamiin tukiin, joten valitettavasti emme ota puheeksi esim. äitiyspakkauksia tai eläkkeitä. Ne joudutte tutkimaan itse.

Ensimmäiseksi kannattaisi suunnata Kelan nettisivuille. Siellä neuvotaan melko selkeästi etenkin opiskelijoiden mahdollisesti tarvitsemat tuet. Vaihtoehtoisesti voi soittaa tai käydä toimistossa paikan päällä tiedustelemassa asioita. Raahessa kyseinen laitos sijaitsee Kauppakatu 42:ssa, ja se on auki maanantaista keskiviikkoon ja perjantaisin klo. 09:00 – 16:00. Ajanvarauksella, jonka voi varata puhelimitse tai netin kautta, voi välttää jonot ja päästä suoraan asioimaan sovittuna aikana, muussa tapauksessa voit joutua odottamaan pitempääkin. Torstaisin paikallinen Kela ottaa vastaan vain ajanvarauksella.

 

 

Laitoksena Kela on sinänsä yksinkertainen. Ideahan on tukea niitä henkilöitä, jotka eivät pärjää omillaan. Tämä tarkoittaa käytännössä kaikkia, ainakin jossain elämänvaiheessa. Tarjotutrahasummat on suunniteltu takaamaan perus elämisen taso. Niiden ei ole tarkoitus korvata työpaikan palkkoja, vaan takaamaan väliaikainen turva, kun työtä ei ole tarjolla tai ei sitä pysty tekemään, esimerkiksi kun pitäisi keskittyä opiskelemaan täyspäiväisesti.

 

Opintotuki on ilmeisin, ja useimmissa tapauksissa ensimmäinen mitä haetaan. Sitä voivat hakea kaikki peruskoulun suorittaneet päätoimiset jatko-opiskelijat. Sen määrään vaikuttavat omat tulosi ja mahdollisesti myös vanhempiesi tulot. Jos pyörität miljoonabisnestä opintojesi rinnalla, et luultavasti saa/tarvitse opintotukea. Itsenäisesti asuvalle 18-vuotta täyttäneelle, jonka vanhempien tulot eivät vaikuta, opintorahan määrä on 250,28€ kuukaudessa. Jos taas asut vanhempiesi luona on opintorahan määrä vain 38,66€.

Opintolaina on valtion takaama, mutta se haetaan omavalintaisesta pankista. Sen määrä on n.650€/kk, mikä on aavistuksen isompi kuin opintoraha, mutta kyseessä on nimenomaan laina, joka tulee maksaa opintojen loputtua takaisin, korkojen kanssa. Lainan maksu alkaa 2-vuotta opintojen loppumisesta. Jos uskot pääseväsi koulusta suoraan töihin, opintolaina voi olla vaihtoehto sinulle, muussa tapauksessa kannattaa ehkä vielä harkita.

Asumistuki on yleinen tuki, jonka hakemiseen sinun ei tarvitse olla opiskelija. Sen tarkoitus on tukea pienituloista ruokakuntaa, maksamalla osa asumiskustannuksista. Ruokakunnalla tarkoitetaan samassa asunnossa asuvia sukulaisia (avo- tai aviopuolisoja, lapsia, isovanhempia jne.), yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneita tai erillisillä vuokrasopimuksilla vuokranneita, jos he kuitenkin ovat vastuussa koko asunnon vuokrasta. Sitä voit hakea vuokra-asuntoihin, omistusasuntoon, asumisoikeusasuntoihin ja osaomistusasuntoihin, jos tulosi ovat tarpeeksi pienet. Käytännössä, jos olet päätoiminen opiskelija ilman työpaikkaa ja asumassa vuokralla, olet oikeutettu saamaan asumistukea. Tuen määrä on 80% asunnonvuokrasta.

Koulumatkatuki korvaa päivittäisten koulumatkojen kustannukset. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on yli 10km, sen kustannukset yli 54€/kk ja teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa. Tämä ei koske Walttiliikennettä*, koulukuljetusta tai kulkutapaa, jonka on järjestänyt itse. Näihin kuljetuksiin on mahdollista saada korvauksia myös alle 54€/kk kuluihin. Matkatuki maksetaan tarpeesta riippuen itsellesi tai kuljetuksen järjestäjälle. Tuen määrä riippuu kuljettavasta matkasta ja kulkuvälineistä. Tukea haetaan koulumatkatukilomakkeella, jonka löytää Kelan toimistosta tai opintolaitoksesta, ja se palautetaan opintolaitokseen.

*Walttiliikenne = Joukkoliikenteen valtakunnallinen matkakortti, joka toimii useissa kaupungeissa.

Miten tukia haetaan?

Helpointa on varmasti hakea netin kautta. Tähän tarvitset pankkitunnukset, joilla kirjautua. Kirjautuminen tapahtuu henkilöasiakkaiden sivuilta ”Asioi verkossa” -kohdasta. Sieltä löydät neuvot ja avustukset kaikkiin edellä mainittuihin tukiin (paitsi matkatukeen). Vaihtoehtoisesti voit käydä paikan päällä toimistossa. Sieltä löydät sekä lomakkeet että henkilökuntaa, jotka ohjaavat tarvittaessa. Tukien käsittelyaika vaihtelee, mutta kiirellisissä tapauksissa on mahdollista pyytää myös kiirehtimään käsittelyä. Yleisesti aika vaihtelee viikosta jopa kuukauteen, riippuen toimiston omasta kiireestä ja asian tärkeydestä.

 

Tukien ohella voi tehdä myös töitä, mutta silloin on pidettävä tarkkaa kirjaa omista tuloista. Tukia ei ole tarkoitettu niille, jotka pärjäävät omillaan, joten työtätekevä, hyvän palkan saaja, saattaa joutua palauttamaan tukia tarpeen vaatiessa. Tämä silloinkin, jos kyseessä olisi pikkuinen summa.

Kelaa ei tarvitse pelätä. Jos jonkin tuen haku ei mene läpi, ei se johdu siitä, että olisit jollain tavalla huono ihminen. Jos ihan hätä tulee, niin kannattaa käydä sitten kysymässä Kelan toimistosta, miten toimia. Perustoimeentulotuki ja kunnan apu ovat viimekädessä turvanasi, jos tavalliset tuet eivät riitä. Apua löytyy aina, joten ei tarvitse hermoilla.

Toivottavasti tästä on hyötyä tukien viidakkoon eksyneille. Onnea ja menestystä, mitä ikinä tekemässä oletkaan.

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *