Kävimme haastattelemassa Ari Hannusta, joka toimii kansainvälisyyskoordinaattorina Koulutuskeskus Brahessa.
Raahen ammattiopistossa ja Lybeckerin opistossa vaihto-opiskelua ja asiantuntijavaihtoa on järjestetty jo yli 20 vuotta.

“Jo vuonna -95 ammattiopiston puolelle tuli vaihto-oppilaita Hollannista ja Venäjältä. Myös meiltä lähti oppilaita vaihtoon sinne”, Ari muistelee.
Ari oli jo aiemmin opettajana ammattiopistossa, kun häntä pyydettiin eläkkeelle jäävän koordinaattorin jatkajaksi. Nykyään Ari toimii koordinaattorina sekä osa-aikaisesti opettajana.
“Yhden yön ylitse sitä mietin, ja sitten lupauduin tehtävään”, Ari kertoo.
Arin mukaan koordinaattorin suurin tehtävä on järjestellä Erasmus-ohjelman kautta paikkoja työpaikalla oppimiseen. Koordinaattorin työ sisältää muun muassa myös vaihtoon lähtijöiden valmennusta, vaihtopaikkojen hankkimista sekä yhteydenpitoa.
“Tärkeintä koordinaattorina on tulla juttuun erilaisten ihmisten kanssa. Myös jonkinasteinen kielitaito on tärkeää.”
Muitakin kieliä, kuin englantia, olisi Arin mukaan hyvä osata. Häneltä itseltään taittuu englannin lisäksi ruotsi ja jonkin verran saksa.
Mihin sitten voisi lähteä?

Koulutuskeskus Brahella on vaihtokontakteja pääasiassa Euroopan Unionin jäsenmaissa, joista suosituimpia kohteita ovat Saksa, Unkari, Italia, Malta, Slovenia, Islanti ja Ruotsi.
Ammattiopiston puolelle tulee vaihto-opiskelijoita suurimmaksi osaksi Unkarista ja Saksasta. Lybeckerille vaihto-opiskelijoita tulee myös Slovakiasta, Islannista ja Irlannista.
Vuosittain ulkomaanvaihtoihin osallistuu 50-60 opiskelijaa. Arin mukaan viime vuonna ammattiopistosta vaihdossa oli 33 opiskelijaa. Koulutuskeskukselta lisäksi lähtee vuosittain noin 20-30 opettajaa ulkomaanjaksoille.
“Paikkoja on runsaasti, rahoituksetkin löytyy”, Ari kertoo.
Mitä opiskelijoiden sitten pitäisi tehdä, päästäkseen vaihtoon?
“Tärkeintä on opintojen sujuminen, rästejä ei saa olla”, Ari painottaa, “Myös motivaation täytyy olla oikea lähtöön.”

Vaihtoon haluavien on suoritettava myös muutama muu käytännön asia ennen vaihtoa, kuten CV:n, hakemuksen ja valmennustehtävien teko englanniksi.
Kansainvälisyys meillä
Vaihdon lisäksi kansainvälisyys näkyy Koulutuskeskus Brahessa, sekä Raahen kaupungissa, maahanmuuttajien ja ulkomaalaisten yritysten kautta. Myös Koulutuskeskus Brahen ulkomaan vieraita näkee niin koulussa, kuin kaupungilla.
“Illalla ravintolassa syödessä voi usein kuulla vierasta kieltä viereisestä pöydästä”, Ari toteaa.
Jos voisit, lisäisitkö kansainvälistä toimintaa?
“Asiat toimivat mielestäni tällä hetkellä laajasti ja hyvin”, Ari kertoo, “Olisi kuitenkin hyvä saada kontakteja Venäjälle, vaikka Pyhäjoelle rakennettavan ydinvoimalan kautta.”
Jos vaihtoon lähtö kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä vastuuopettajaan tai kv-koordinaattoriin lisätietojen sekä alkuun pääsemisen kanssa.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=N3rHYFAUC5o[/embedyt]
Leave a Reply