Arttu “Smela” Salmelan musiikki-haastattelu

Arttu ”Smela” Salmela, Raahelainen 22-vuotias musiikin harrastaja kertoo

Mitä sovelluksia käytät musiikin tuottamiseen ja kuinka hyvin osaat sovelluksia käyttää?Arttu kertoo käyttävänsä fl studio (Fruity Loops) 20. versiota ja tuntee osaavansa käyttää sovelluksiaan ainakin tarpeellisen hyvin.

Mitä musiikin tekemisessä kannattaa ottaa huomioon?

Olisi soveltuvat soundpackit niille projekteille joita rupeaa tekemään, että esim minä en omilla packeillani voi alkaa mitään metallimusiikkia tekemään kun packini sisältää rap-aiheisia asioita ja pitää ottaa huomioon tekijänoikeuslaki packeja ja sampleja käyttäessä.

Millaisella laitteistolla teet musiikkia?

Perus tietokoneella mutta kyljessä on mikki, äänikortti ja kitara Salmela kertoo

Teetkö musiikkia yksin vai teetkö porukalla ihmisien kanssa vai teetkö jopa työksesi?

Salmela sanoo, että en tee työksi mutta yksin ja kavereiden kanssa ja pienenä sivubisneksenä jopa sillointällöin jotka ostavat tekemiäni taustoja.

Oletko ajatellut tekeväsi tätä hommaa aina?

15-vuotiaana latasin ekan kerran ja siitä asti tehnyt ja teen niin kauan kun mielenkiintoa ja intoa riittää.

Kuinka hankalaa musiikin tekeminen on, jos vaikka esimerkiksi koittaisit kertoa ihmiselle joka ei ole ikinä musiikkia tehnyt?

Salmelan mukaan käytännössä ei vaikeaa mutta jos haluaa vaikka kunnollisen biisin tehdä niin mixaukset ja masteroinnit tarvii kyllä sen opiskelun mutta lopuksi ei ole vaikeaa kun pääsee hommaan sisään ja harjoittelee tarpeeksi.

Kuinka kauan yhden kappaleen valmistamisessa menee?

Viidestä minuutista viiteen päivään, ei voi oikeen tietää koska riippuu kappaleesta ja sen sisällöstä. Yksinkertaiset biitit on nopeita tehdä!

Kuinka kauan olet tehnyt hommaasi?

Salmelan mukaan varmaankin noin kuusi vuotta.

Millaisella hintabudjetilla voi ostaa tarvittavat tavarat musiikin tuottamiseen?

Fl studio maksaa sen 80€ pintaan mutta tottakai aloittelija voi käyttää trial-versiota jonka saa ilmaiseksi tietokoneelle. Samplepakkauksia löytyy netistä ilmaiseksi ja on myös maksullisia niin riippuen siitä mitä haluat, Salmela kertoo.

Mikä on lempituotoksesi itsetehdyistä kappaleistasi?

Salmela muistelee että, ”SANE” nimiselle artistille tuotin biitin nimeltä ”monkey madness” ja se on ollut varmaankin lemppari koska se oli ensimmäinen jonkun artistin käyttämä.

https://www.youtube.com/watch?v=gcbEmhft0bo&feature=youtu.be


by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *