Avantouinti on Suomessa hyvin suosittu talvinen harrastus. Suomalaiset ovat tehneet näin jo 1600- luvulta alkaen, alun perin pyrkimyksenä vähentää saunomisen jälkeistä hikoilua.
Laiturin nokkaan tehdään jäähän avanto. Sen vesi pidetään koko ajan liikkeessä umpeen jäätymisen estämiseksi yleensä uppopumpun tai kiertopropellin avulla. Useimmilla avantouintipaikoilla kulku avannolle luodaan turvalliseksi esimerkiksi sähkötoimisella lämpömatolla.
Avantouinti sopii lähes jokaiselle perusterveille ja uintitaitoiselle ihmisille.
Kylmään veteen pulahtamisella on paljon terveysvaikutuksia. Avannossa uiminen lisää mielihyvähormoneja sekä kortisolia, joka vähentää kipuja. Lisäksi kylmässä vedessä uinti saattaa lisätä antioksidanttien määrää kehossa mikä parantaa vastustuskykyä. Avantouinnin sanotaan myös parantavan unen laatua sekä edistävän painonhallintaa ja saattaa hillitä ihon kuivumista.
Se ei kuitenkaan sovi pienille lapsille, kuumeiselle tai alkoholin vaikutuksen alaisena olevalle, joten nämä tulee ottaa huomioon. Sitä ei myöskään suositella sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.
Kylmässä vedessä yleensä viivytään noin 20-40 sekuntia, mutta aloittelijoille sopii ihan muutaman sekunnin kastautuminen. Kestää muutamia uintikertoja ennen kuin pystyy olemaan vedessä pidempään.
Jotkut uimareista menevät avantoon saunasta löylyjen jälkeen. Siinä täytyy vain olla varuillaan, koska lämpötilaerot ovat sen verran suuret, että se saattaa rasittaa sydäntä. Onkin hyvä antaa ihon hieman jäähtyä ennen veteen pulahtamista.
Lybeckerin opiston henkilökunta suosii Raahen Pikkulahden avantouintipaikkaa.
Osa Lybeckerin opiston opettajista ja henkilökunnasta käyvät siellä pari kertaa viikossa avantouimassa.
Graafisen suunnittelun opettaja Mira Torvinen-Määttä on harrastanut avantouintia kohta jo kaksi vuotta. Ajatus hänellä lähti siitä, kun Lybeckerin kasvatusohjaaja Riikka Pyykkö käytti monesti ulkomailta tulleita vaihto-oppilaita avannossa, että he saisivat kokea Suomielämyksen. ”Minä olin yhdellä kerralla ensin mukana kattomassa ja mua kiinnosti kokeilla myös.” Torvinen-Määttä sanoo.
Myöhemmin sen jälkeen Lybeckerillä on kerääntynyt ajan myötä noin seitsemän hengen henkilökunnan porukka, jotka käyvät kaksi kertaa viikossa avantouimassa. ”Avantouinnissa on paljon hyviä puolia, se virkistää ja sen jälkeen tulee hyvä olo, se on ilmaista, eikä siihen mene paljo aikaa, että se on sillain hyvä harrastus. Sitten se on sosiaalisessa mielessäkin tosi kiva, kun on tuo porukka, siellä tulee aina joknu verran vaihettua ajatuksia avantouintikopilla.” hän toteaa.
Mutta kauanko kesti tottua kylmään veteen? ”En mä oo tottunut siihen vieläkään.” Torvinen-Määttä vastaa. ”Mutta kyllä siellä oppii olemaan vähä paremmin. Se salpaa hengen ekana kun sinne menee, mutta pystyy paremmin rauhottaan ittensä kun on käyny usiammin, mutta ei siihen sillain totu yhtäkkiä. En kilju niin kuin ensimmäisillä kerroilla” hän naurahtaa.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=1usRvoxI8fk[/embedyt]
Leave a Reply