Karvakavereiden taisto Lybellä

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=j2HOt-wONRo[/embedyt]

Oletko koira- vai kissaihminen? Olit sitten kumpi tahansa, sanotaan että se kertoo lemmikin omistajan persoonasta. Voit tulkita, pitääkö persoonan kuvaus paikkaansa. Teimme lyhyen gallupin, johon valikoitui satunnaisesti 4 henkilöä, niin henkilökuntaa kuin opiskelijoita. Lähetimme myös kyselyn Lybeckerin opiskelijoille, jonka tuloksesta loppupuolella. Vertasimme meidän saamia tuloksia laajempaan tutkimukseen, joista lisää tämän jutun lopussa.

Persoonakuvaus

Mitä eroja on kissa- ja koiraihmisillä? Kissaihmiset luistavat enemmän säännöistä, koska ohjeet on tehty sovellettavaksi. He myös ovat herkempiä, ainakin tämän amerikkalaistutkimuksen mukaan. Tutkimuksessa kissanomistajat ruksasivat enemmän herkkyyttä osoittavia ominaisuuksia kuin koiranomistajat.

Koiraihmiset ja koirat noudattavat sääntöjä paremmin. Koiraihmiset ovat myös eloisampia, sillä ei kissaihmiset mene lenkille tai agilityyn. Koirat ulkoilevat lenkkipoluilla ja puistoissa, joka vaatii sosiaalisuutta. Kissat ovat pidättyväisempiä ja varovaisia uusien tuttavuuksien kanssa.

Henkilöhaastattelut

Pekka, opettaja

Pekan päivää piristävät kissa ja koira, Šiva ja Peikko, jotka ovat 10- ja 8-vuotiaita. He ovat olleet yhdessä kahdeksan vuoden ajan. Kissan ja koiran omistaminen saattaa aluksi olla hankalaa, mutta heistä tuli kavereita kun he saivat herkkuja yhtäaikaa. Parasta kissojen omistamisessa on että he tuovat iloa. Huonoja puolia Pekka ei osannut nimetä. Pekka ei osannut sanoa, onko hän enemmän kissa- vai koiraihminen.

Jonna, keittiötyöntekijä

Jonna on kahden kissan omistaja. Kissoja on kaksi ja molemmat ovat maatiaiskissoja. Saana ja Soko, 9- ja 3-vuotiaat. He eivät aluksi tulleet toimeen keskenään. He tykkäävät katsella häkissä olevia gerbiilejä. Paras puoli kissoissa on se että niistä on seuraa. Miinuspuolena se että niistä lähtee karvoja paljon.

Harri, opettaja

Kaksi maatiaiskissaa omistava Harri kertoo parasta kissojen omistuksessa olevan se, että niitä voi rapsutella. Kissojen nimet ovat Bertta 13v ja Boris 5v. Molemmat kissat Harri löysi Raahen löytöeläinkodista. Huonoja puolia ei ole, paitsi se että ne sitovat olemaan kotona. Harri kertoi pitävänsä sekä kissoista ja koirista, mutta ääni vierähtää kissoille, koska niitä jo kotona on.

   

Kuvissa Harrin kissa Boris 5v.

 

Niko, ensimmäisen vuoden opiskelija

Niko on koiraihminen, ja hänellä on 4,5 vuotias hännänheiluttaja Sipe-koira. Sipe on sekarotuinen, ja siinä on mäyräkoiraa, jackrusselin terrieriä ja seropia. Parasta koiran omistamisessa on se että joku on aina vastassa kotona ja koira tuo seuraa. Huonoin puoli on se että Sipe murisee ja haukkuu ulkona muille koirille

Lemmikkien määrä Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan koiraihmisiä on enemmän. Tutkimuksen mukaan 60 prosenttia pitää enemmän koirista kun taas kissat saivat 11 prosenttia äänistä. Loput pitivät molemmista tai eivät kummastakaan. vuonna 2012 suomalaisilla oli 630 000 koiraa ja 592 000 kissaa. Sekä koira että kissa oli 86 000 kotitaloudessa.

Gallupin tulokset

Teimme kyselyn Wilman kautta, jonka lähetimme oppilaille. Vastauksia tuli yhteensä 47. Tämäkin tutkimus osoittaa, että koirat ovat suositumpia, sillä ne saivat äänistä 68 % eli 32, ja kissat saivat loput 15 ääntä eli 32 %. Gallupin tulokset ovat miltei samat kuin Tilastokeskuksen tekemä tutkimus, jossa koirat myös veivät voiton.

lähteet: https://www.livescience.com/45894-dog-cat-people-personalities.html


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *