Kruununmakasiini esittäytyy

Vuonna 1995 Raahen kaupunki vuokrasi viljavarastona ja Raahen sotilaspiirin päävarastona toimineen Kruununmakasiinin ja lopulta osti sen vuonna 2001 valtiolta. Kruununmakasiini avattiin yleisölle vuonna 2012, Raahen museon 150 vuotispäivänä. Nykyään rakennus toimii museon näyttelytilojen lisäksi varasto- ja toimitilana.

Kruununmakasiinissa kävijä voi tutustua Raaheen sen esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Museosihteeri Satu Kiviniitty kertoo haastattelussaan kruununmakasiinista ja työstään.

 

Kiviniitty kertoo olevansa pääasiassa asiakaspalvelutyössä. Tavallinen päivä sisältävää kuvankäsittelyä, lippujen myyntiä ja kierrosten vetämistä. Kuvien ja asiakirjojen digitointi on myös osa museon työntekijöiden perustyötä. Työtehtävät ovat monipuolisia ja lisäksi näyttelyn visuaalisen puolen suunnittelu on tärkeä osa työtä.

-Muuten pääasiallinen vastuuni on visuaalinen suunnittelu ja kuvatuotanto. Näyttelyn sisällöntuotannossa minun tehtäväni on suunnitella miltä ne visuaalisesti näyttävät. Välillä myös siivotaan ja välillä kannetaan tavaraa paikasta toiseen.

 

 

Kruununmakasiinissa tuodaan esille Raahen historiaa niiltä alueilta, joilta pakkahuoneenmuseossa ei ole pystytty. Pakkahuoneenmuseo halutaan säilyttää vanhana, mutta Kruununmakasiinissa käytetään uutta digitaalitekniikkaa. Myös työpajoja vedetään, joissa voi itse osallistua ja tutustua eri aiheisiin.

-Meille tulee esimerkiksi koululuokka solmutyöpajaan. Jouluaikaan on perinteistä jouluaskartelua ja myös keskiaikamarkkinat voidaan järjestää.

Esineistö museoon tulee kokoelmista. Esineistöä on ruumisvaunuista, aseista ja lasiesineistä valokuviin ja vaatteisiin.

-Museon tehtävänä on ylläpitää näitä kokoelmia ja tuoda tarvittaessa esineitä esille. Valitettavasti suurin osa ei pääse koskaan esille. Meille lahjoitetaan myös uusia esineitä. Valokuvia ja erilaisia asiakirjoja. Meiltä on myös lähtenyt esineistöä näytille muun muassa kirjastoon ja poliisilaitokselle.

Kruununmakasiinilla käy myös paljon lybeläisiä työharjoittelussa.

-Moni digitaalisista esityksistä on teknisesti toteuttanut lybeckeriläiset työharjoittelussa. He ovat myös olleet kuvittamassa meidän sisältöjä. Paljon yhteistyötä tehdään, Kiviniitty kertoo.

Työpaikkana Kruununmakasiini on mahtava.

-Työporukka on hyvä ja pieni. Tämä on luovaa työtä ja tykkään siitä. Täällä tehdään mitä eteen tulee ja tehdään porukalla. On voinut oppia työkavereilta ja sitä kautta saada tietoa. Taustaltani olen ollut yli 20 vuotta valokuvausalalla ja se on myös tässä perustyötäni. Omana henkilökohtaisena harrastuksena on ollut aina historia. Saa tehdä kuvatöitä ja olla mielenkiintoisen harrastuksen parissa. Se on oikeastaan ihanteellista, että voi tehdä sitä mitä harrastaa, Kiviniitty naurahtaa.

Lähde: http://www.raahenmuseo.fi/tietoa-museoista/kruununmakasiinimuseo

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hWMv35dkHB0[/embedyt]


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *