Opo Milka Grekula – opiskelijahuollosta tukea iloiseen opiskeluun

Lybeckerin opiston opinto-ohjaaja Milka Grekula kertoo työstään haastattelussa. Kysyimme kaikkea mahdollista hänen työhönsä liittyen.

Mitä sinä opetat täällä Lybeckerissä ja muualla?

– En varsinaisesti opeta mitään vaan olen opinto-ohjaajana Lybeckerin opistolla ja sen lisäksi minulla on tehtävän kuvassa opiskelijapalvelun vastaavaan tehtävä eli koordinoin ammattiopiston ja Lybeckerin opiston erityisopetusta, opinto-ohjausta ja kasvatusohjausta.

Mitä muuta teet?

– Äsken luettelemieni tehtävien lisäksi minulla on paljon hanketöitä, eli teemme tätä opetuksen ja ohjauksen kehittämistä.

Kuinka kauan olet opettanut ja miten päädyit tänne Lybeckeriin?

– Ensimmäisen kerran olen lähtenyt opettaan sen aikaiselle Raahen aikuiskoulutuskeskukselle vuonna 2004 muistaakseni ja sen jälkeen ammattiopistolle olen tullut varsinaisesti kuraattorihankkeeseen 2005 ja sitten vähän ajautunut tässä tehtävästä toiseen ja opiskellut sitten töitten ohessa opettajaksi, opinto-ohjaajaksi ja erityisopettajaksi.

Miten opiskellaan opoksi?

– Opinto-ohjaajaksi voi opiskella joko niin, että opiskelee ammatilliseksi opinto-ohjaajaksi ammattikorkeakoulussa tai sitten voi opiskella ihan opinto-ohjauksen maisteriohjelman yliopistossa.

Mitkä ovat opon ominaisuudet?

– Hyvä opo on helposti lähestyttävä tyyppi, että opiskelijat uskaltavat tulla kysymään juttuja, ja sitten toisaalta hyvä opo on tosi hyvin kärryillä siitä, mitä koulumaailmassa tapahtuu ja kaikista näistä uudistuksista, mitä meillä tässä ammatillisessa koulussa on koko ajan päällä.

Mikä on parasta opona?

– Minä itse tykkään tästä ja tämä on hyvin monipuolista siitä, että meillä on tässä näin muutoksia, niin siinä pysyy sellainen mukava pikku muutos ja kiire päällä, niin ei ainakaan pääse leipiintymään hommiksi ja opiskelijoiden kanssa tehtävät työt ovat kaikkein parasta.

Mitä eroa on ohjaamisella ja opettamisella?

– Ei varsinaisesti yhtään mitään. Nykypäivänä opetuskin on hyvin paljon ohjausta ja valmentamista siihen, että opiskelija pääsee tiedon äärelle itse sitä tietoa sisäistämään ja prosessoimaan.

Alisa (toimittaja), Leena (valokuvaaja), Hanna (videokuvaaja), Atte (grafikko)


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *