Toimittajalla pitää olla asennetta

Syyskuun alussa tiistai aamuna Lybecker sai vieraakseen Siikajokilaakson päätoimittajan, Juha Honkalan, joka kertoi toimittajan työstään Kobra-lehteä työstäville, aloitteleville media-alan opiskelijoille.

Siikajokilaakso on pieni kerran viikossa ilmestyvä paikallislehti Siikajoki-Siikalatva-Pyhäntä alueella, jonka toimitus koostuu kolmesta henkilöstä. Lisäksi lehdessä työskentelee kaksi ilmoitusvalmistajaa, jotka myös myyvät ilmoitukset.

Juha Honkala kertoo perinteisen uutisen tekoon menevän noin 15 minuuttia. Uutinen vastaa kysymyksiin Kuka, mitä, missä ja milloin. Haastatteluissa kuluu noin tunti ja purkuun noin tunti tai kaksikin. Joskus myös soitetaan ja kysytään lisätietoa haastatellulta. Haastattelu on onnistunut kun se on rento ja haastateltava vastaa toimittajan kysymyksiin.

Lehteä tehdessä viikkoa ei juttuja jauheta ja esimerkiksi viime torstain kolaria ei laiteta printtiin. Päivän aikana tiedetään omat tehtävät ja lehden printtiversiota tehtäessä päivitetään samalla myös lehden verkkoversiota. Jos käsissä on juttu, jota ei ole kenelläkään muulla niin juttu jaetaan yhtä aikaa sekä printissä että verkossa.

Päivät eivät ole pidempiä verrattuna muihin työpaikkoihin, mutta poikkeuspäiviä tulee silloin tällöin. Näinä päivinä voikin joutua tekemään juttua juuri kun on jo lähdössä kotiin. Kotona toimittajat seuraavat poliisi- ja pelastuslaitosta. Juttuaiheita saadaan myös lukijoilta, kunnilta, kouluilta ja niin edelleen. Paikallislehden keskeisimpiä tehtäviä on seurata kunnan päätöksentekoa ja sitä mihin kuntalaisten yhteiset rahat käytetään. Vakituisilta avustajilta voidaan ottaa vastaan juttuja myös, ja he usein kirjoittavat artikkeleita yhdistystoiminnasta ja tapahtumista.

Alalla vuodesta 1999 työskennellyt Honkala kertoo päätyneensä toimittajaksi vahingossa. Suoritettuna Juhalla on ylioppilastutkinto ja graafisen alan perustutkinto, mutta tulevaisuuden suunnitelmat olivat epäselvät. Kaverille tekstiviestillä lähetetty runo päätyi kaverin isän, Raahen Seudun toimitussihteerin korviin. Näin olikin jo pian työ Raahen seudun kesätoimittajana taskussa. Honkala korostaa, että toimittajalla ei tarvitse olla kympin äikkä vaan asenne ratkaisee.  Päätoimittajaksi Honkala pääsi ensimmäisen kerran muun muassa hyvien henkilösuhteiden avulla ja seuraavat työpaikat tulivatkin jatkumona. Toimittajaksi voi päästä lukemalla esimerkiksi viestintää tai erilaisia humanistisia aineita. Nykyään korkeakoulutusta vaativat monet työnantajat.

Vastoin yleistä mielikuvaa, Honkala kertoo, että nykyään juttuvideoiden kuvaaminen tehdään älypuhelimella isompien videokuvauskameroiden sijasta. Maikkarin henkilökunta koulutti päivässä Siikajokilaakson toimituksen ja toimittaja kuvaa itse videot juttuunsa. Apuna käytetään Selfiestickiä ja editointi tapahtuu iMoviella. Toimituksessa käytetään myös muun muassa InDesignia mainosilmoitusten tekemiseen

Honkala kertoo että printtiversiota tilataan noin 4000 kappaletta. Lehden nettiversiota luetaan paljon enemmän, jopa viisinkertaisesti. Honkala toteaakin, että yleisin syy tilauksen perumiselle on tilaajan kuolema. Lehden nettisivuille päätyy enemmän uutisia printtiversioon verrattuna, sillä tilaa on vain rajattu määrä. Pienen toimituksen erot suureen verrattuna tulevat esille muun muassa juttujen priorisoinnissa Honkala mainitsee. Aina ei ole aikaa käydä tekemässä juttua kaikesta josta saattaa tulla vinkkiä. Lisäksi iltapäivälehdet saattavat tehdä yhdestä aiheesta jopa viisi juttua. Se on liiketoimintaa sillä klikeistä saa ilmoitusmyyntiä. Iltapäivälehdet osaavatkin tämän toiminnan oikein hyvin, Honkala toteaa.

Honkala korostaa oikeaa asennetta alalla, sillä oikein sulkeutunut persoona ei alalla pärjää. Pitää olla kiinnostunut, aktiivinen ja osata kysyä yksinkertaisia kysymyksiä. Hyviä puolia päätoimittajan työssä on se, että väkisinkin oppii uusia asioita, pääsee paikkoihin joihin muut eivät pääse ja päivät eivät toista toisiaan. Työn negatiivisia puolia ovat muun muassa uhkaukset, joita joskus tulee. Varsinkin päätoimittaja saa palautetta muun muassa muiden toimittajien työstä. Työhön liittyy vapauksia mutta myös vastuuta kuten taloudellinen tulosvastuu.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *