Asunto, koulumatka ja koulu

[kad_youtube url=”https://youtu.be/dFC-8qrX9sQ” ]

Asunto lähellä koulua helpottaa opiskelijan arkea, kun ei tarvitse matkustaa liian kauas kotoa linja-autolla tai läheisen kyydillä. Pelkästään kävellen tai pyörällä pääsee koululle helposti. Miksei vaikkapa mopolla tai moottoripyörällä? Sen takia on helpompi asua lähellä koulua kuin asua kauempana.

Asunnolla asuminen on muutakin kuin lyhyet koulumatkat. Oppii myös asumaan omillaan ja elättämään itseään, kuten tekemään ruokaa, siivoamaan ja käymään kaupassa. Asunnon puhtaudesta kannattaa huolehtia päivittäin ja siivota vähintään 1-2 kertaa viikossa. Syömisenkin jälkeen olisi hyvä tiskata astiat heti. Varsinkin vuokramaksut ovat tärkeä maksaa. Asunnolla asuminen ja eläminen ei ole ilmaista. Myös ruokakin maksaa.

 

Hyvä kunto on myös tärkeää nuorille, esim. kävely, pyöräily ja juoksulenkit. Se tekee välillä hyvää saada raitista happea ja nauttia hienoista maisemista. Tosin on parempi pysytellä sisällä, jos ulkona on kurja ilma. Varsinkin syksy ja talvi ovat sitä aikaa, kun ilmat ovat kylmempiä ja ulkona ei ole yhtä kivaa olla, jos ei pukeudu lämpimästi. Pukeutumisesta on pidettävä huolta, jotta ei tule kipeäksi.

Jos asunnosta kouluun on matkaa alle 1 km, käveleminen olisi paras vaihtoehto. Myöskin pyöräily kelpaa, jos haluaa päästä kouluun nopeammin. Yleensä alle 1 km koulumatkat kävelemällä kestää n. 10-15 min ja pyöräillen tuplasti vähemmän.

Tärkeää on myös riittävä unensaanti ja tasapainoinen ravinto, jotta pysyy virkeänä koulussa. Vähintään pitää saada unta 8-10 tuntia. Mieluummin kannattaa lukea kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen räpläily yöllä on yleinen paha tapa monilla nuorilla. Jotkut eivät vaan arvosta riittävää unensaantia. Jos unensaanti on liian vähäinen, aamulla on hirveän väsynyt ja ei ole energiaa tehdä mitään.

Tasapainoinen ruoka kuuluu myös nuorten terveyteen. Ennen kouluun lähtöä olisi tärkeää syödä tukeva aamupala, lounas koulussa, välipala, päivällinen asunnossa ja iltapala ennen nukkumaanmenoa. Terveellinen ruoka on varsinkin hyväksi nuorille, jotta kunto ja keskittymiskyky pysyy hyvänä. Roskaruokaa kannattaa vältellä, koska se ei ole hyväksi terveydelle.

Itse muutin soluasuntoon ennen koulunalkamista. Tavaroiden kantaminen asunnolle oli kovaa hommaa, mutta sen jälkeen, kun tavarat saatiin tuotua asunnolle, levähdimme hetken aikaa. Kun vanhemmat lähtivät takaisin kotia päin, oli minun aika tottua asunnolla asumiseen. Olen ennenkin asunut asunnoissa toisten kanssa, joten se on tuttua minulle. Toisiin ihmisiin tutustuminen on aluksi minulle hankalaa, mutta totun niihinkin aikanaan. Ruuanlaitossa on vielä harjoituksen varaa, mutta kyllä se siitä kehittyy pikkuhiljaa. Siivoan yleensä oman huoneeni, kun siihen on tarvetta. Suurimman osan lepäilen ja piirrän asunnossa. Joskus käyn keskikaupungilla kavereiden kanssa ostoksilla tai syömässä.

Heräilen joka aamu aikaisin, jotta kerkeän mennä kouluun kävellen. Kävelymatkat kestää minulta yli 10 min kouluun ja koulun loputtua yli 10 min takaisin. Ympärillä on vaikka mitä jännää katseltavaa. Lybeckerin opisto on mielestäni ollut jännä ja rauhallinen paikka siitä asti, kun tulin tänne.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *