Haastattelu Divari Hittimaatin pitäjän Olli Jokelan kanssa selventää digitalisaation vaikutuksista divaritoimintaan Raahessa

 

Divari Hittimaattia pitävä Olli Jokela on yrittäjä, ja on uransa aikana nähnyt monenlaista asiakasta ja huomannut eroja viimeisimmissä sukupolvissa. Isänsä perustettua yrityksen vuonna 1972 on Jokela saanut lapsuutensa pyöriä ja autella divarissa, ja on omien sanojensa mukaan kasvanut Hittimaattiin pitääkseen sitä jo teinipoikana. Vaikka nykyajan teini eroaa muutaman vuosikymmenen takaisesta teinistä, ei Jokela kuitenkaan ole huolissaan tulevista sukupolvista lukemisen suhteen, vaan uskoo taidon säilyvän.

 

Mikä on Hittimaatti?

Hittimaatti on vapaa-ajan tuotteita myyvä yritys, ollut iät ja ajat. Toimiympäristö on pikkusen vuosikymmenten mittaa vaihtunut, mutta nykyään tarjoaa antikvariaattipainotteista toimintaa. Hittimaatti-nimellä on toimittu vuodesta 96, mutta yritys on perustettu vuonna 72.

Mitä Hittimaatista saa?

No, Hittimaatista saa vapaa-ajanvietettä, kaikenlaista, ja niin kuin just tuossa sanoin, että antikvariaattipainotteinen, niin painopiste siirtyi käytettyyn tavaraan, elikkä lukemista, lehtiä ja kirjoja, leffoja, pelejä ja musaa.

Mitä tavaraa tulee eniten asiakkailta?

Kyllä ehkä tämä lukemispuoli kuitenkin kappalemäärissä mitattuna on se suurin.

Mille on eniten kysyntää?

Eniten tämä lukemispuoli pyörii, edelleen lukeminen ei ole täysin loppunut maailmasta, vaikka yhteiskunta ja kulutustottumukset on muuttuneet. Kyllähän tänä päivänä musiikki edelleen pelittää, ja pelit ja leffat, niin että kaikkea menee ja tulee.

Oletko huomannut eroja sukupolvissa, mikä kiinnostaa ja mikä ei?

No selvästikin. Sanotaan, että sukupolvien käyttäytymisessä on tullut huomattavia eroja, sanotaan vaikka kymmenen vuoden jaksoissa. Jos vertaa tämän päivän teinipoikaa seitkytluvun teinipoikaan, on kyllä aivan erilaiset muuvit niillä.

Mistä nuoret pitää?

Elämyksistä, tämän päivän nuori pitää.

Hittimaatista saa kirjoja, lehtiä, leffoja, musiikkia ja pelejä

 

Onko jotakin tiettyä tavaraa jota toivotte tulevan Hittimaattiin?

No, näitten tuotesektorien sisällä, niin tottakai hyvän jälleenmyyntiarvon omaavat tuotteet on niitä toivotuimpia. Sitäkin on monen näköistä ja kaikilla alueilla.

Kuinka usein saatte uutta tavaraa?

Aamusta iltaan. Se on jatkuva prosessi.

Millainen prosessi se on, jos asiakas tuo esimerkiksi kirjan?

No käytännössä se tapahtuu sillein, että asiakas tuo muovikassin sarjakuvalehtiä ja niillä on oletettu jälleenmyyntiarvo. Vähän lehdistä riippuen niillä on määrätty hyvitys tai vaihtoarvo, joka tänne tuodessa lasketaan, ja minä ilmoitan asiakkaalle esimerkiksi, että 26 euron hyvitys olisi sillä kassilla kaikkineen päivineen. Asiakas voi ottaa vastaavalla summalla tai vaikka kolmella kympillä tuotteita ja maksaa sitten neljän euron hyvityksen. Simppeli systeemi.

Millaisia mielenkiintoisia lehtiä/elokuvia/pelejä/kirjoja on tullut vastaan?

Niitä on todella paljon, että mitäköhän minä osaisin nostaa esille. Joka sektorilla, on lehdissä kaikki harvinaisuudet, ja ehkä kaikessa on oikeastaan keräilyllisesti haluttuja tuotteita. Ne ovat ihan mielenkiintoisia.

Keräiletkö itse jotakin?

Kyllä minulle on kerääntynyt sitä tavaraa, mutta en minä varsinainen keräilijä ole.

Miten päädyit divarin pitäjäksi?

Kyllä siinä kävi niin, että mulla isä perusti silloin huhtikuussa 72 tänne Raaheen antikvariaatin. Olin silloin kaksitoistavuotias, ja koulukäynnin ohessa ihan luonnollisesti olin siinä sitten isän kaverina lukemassa Korkeajännityksiä ja Tarzaneita ja muita, ja siinä sivuhommina vähän töissä ja järjestelin ja niin kuin kasvoin tähän yritykseen. Olin jo koulunkäynnin ohessa esimerkiksi ottamassa uusien äänitteitten myyntiä lisätuotteeksi mukaan. Olen ikäni ollut tässä. Sieltä se lähti.

Mitkä ovat divarin pyörittämisen parhaita puolia?

Toisaalta, vaikka tuntuu että päivät ovat ihan samanlaisia päivästä ja vuodesta toiseen niin silti tässä näkee monen näköistä asiakasta. Aina tulee tuotteidenkin muodossa uutta, sellaista mielenkiintoista. En minä vielä, vaikka olen 46 vuotta tässä tätä tehnyt niin en ole kyllästynyt edelleenkään. Hyvin aika kuluu.

Oletko ollut huolissasi siitä, että maailma digitalisoituu?

No en minä silleen huolissani ole ollut, mutta kyllähän se totta on, että digitalisaatio on vaikuttanut kaupan alaan eri sektoreilla aivan järkyttävän paljon, ja niin se on vaikuttanut tähänkin. Koko ajan tuo netti ja netistä saatavat hyödykkeet kilpailevat tämmöisten fyysisten tuotteiden kanssa joita minä tässä myyn.  Sen näkee kyllä. Muutosta on ollut valtavasti seitkyt luvulta lähtien.

 

 

Nykyajan teinipojat ja -tytöt eroavat kovastikin 70-luvun teineistä

 

Uskotko, että CD/kirjat/LP tulevat uudelleen muotiin vielä?

No vinyylilevyt ovat tulleet joissain määrissä takaisin markkinoille. Enkä minä nyt täysin usko, että lukeminen koskaan fyysisen kirjan muodossa loppuu. Sama pätee ehkä jossain määrissä musiikkiin ja nykyisin DVD ja Blu-ray leffoihin, niin kuin VHS-elokuviinkin, eli kaikille tuotteille löytyy sitten tämmöinen keräilijäpuoli vielä erikseen. Ei välttämättä osteta käytettyä leffaa, katsota ja nakata menemään, vaan moni ostaa ja kerää itselleen jotain määrättyä genreä. Tämä keräilysektori on asia erikseen enkä usko, että se täysin loppuu.

Löytääkö semmoiset keräilijät helposti tänne?

Kyllä minulla käy tässä asiakkaita ihan muualtakin kuin Raahesta. Ne käyvät ihan järjestelmällisesti katselemassa ja silloin tällöin löytää jotain itselleen harvinaisia tuotteita.

Olet itsekin varmaan tietoinen tuotteiden arvosta?

Kyllä minulla semmoinen näppituntuma siihen on. Tosin Raahe on paikkakunta, että ehkä se on isompien paikkakuntien juttu se arvokkaiden tuotteiden keräily. Täällä on ehkä enemmän tämmöiseen ihan ajanvietteeseen perustuva se ostamßinen kuitenkin.

Mille ikäryhmälle on eniten tarjontaa?

Asiakkaitten ikäjakautuma on laaja, tommoisesta jo, kun vanhemmat päästää lapset yksin asioille löytyy eläkeläisikäisiin asti. Karkeasti sanottuna asiakaskunta on kaikkea viisi viiva 85 vuotta. Tottakai aktiivinen porukka on ehkä 15-50 vuotias. Se on aika laaja kun ei sitä osaa sen tarkemmin sanoa.

Millaista on arki Hittimaatissa?

No arki on semmoista, että päivät menevät nopeasti, ja koko ajan täällä on tekemätöntä työtä jatkuvalla syötöllä, ettei tämä ihan tiptop järjestyksessä mulla ole koskaan. Illat ja yötkin olisi hyvä olla täällä töissä, mutta muista velvoitteista johtuen ei tule täällä silleen nykyään oltua. Tämä on osittain enää semmoisena harrastuksena tämä homma.

Hittimaatti ei usko lukemisen taidon loppuvan maailmasta

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *