Langin Kauppahuone – kahvilaelämys Vanhan-Raahen sydämessä 

Vierailimme Vanhan-Raahen sydämestä eli Pekkatorilta löytyvässä Langin Kauppahuoneessa. Kauppahuoneessa voi paitsi nauttia kiireettömästä kahvitteluhetkestä, myös lounastaa, majoittua, ja järjestää pienimuotoisia juhlatilaisuuksia ja kokouksia. Heti Kauppahuoneelle astuttaessa saattaa aistia hengen menneeltä aikakaudelta – ajalta, jolloin vielä merimiehet, kauppiaat ja käsityöläiset värittivät raahelaista katukuvaa. 

Punainen puulattia, yksityiskohtaisia tapetteja ja koristeellisia kattokruunuja. Tunnelma kahvilassa on lämmin ja seesteinen, ja vastassa meitä on puotipiika punaisine helmoineen ja valkoisine esiliinoineen. Ihastuttavien ja entistä aikaa huokuvien yksityiskohtien kirjo on suuri aina WC:tä myöten; näistä kenties kirsikkana kakun päällä yli 100 sadan vuoden ikäinen kassakone.

Keväällä 2017 avatussa Kauppahuoneen kahvilassa on tarjolla paljon tuoreita leivonnaisia makeasta suolaiseen, arkisin myös lounasta. Teen ystäville positiivinen yllätys lienee, että saatavilla on haudutettua irtoteetä perinteisen mustan pussiteen sijaan. Kahvilan lisäksi Kauppahuoneesta löytyy myös pieni puoti, tiloja kokouksille ja pienimuotoisille juhlatilaisuuksille, sekä neljä yksilöllistä bed & breakfast -tyylistä majoitushuonetta, jotka on nimetty Kauppahuoneella taannoin asuvien henkilöiden mukaan. Puodissa on myytävänä muun muassa teetä ja paikallisten käsityöläisten tuotoksia.

Kiinteistö, jossa Kauppahuone sijaitsee on historiallisestikin merkittävä Langin Alakartano, jonka kauppamies ja laivanvarustaja Johan Lang rakensi vuonna 1811. Silloisella Langin Kauppahuoneella käytiin kauppaa vuoteen 1934 saakka, ja vuonna 2015 Kauppahuoneen nykyiset omistajat ostivat ja entisöivät jo ränsistymään päässeen rakennuksen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käynti Kauppahuoneella on kuin pieni aikakonematka menneelle vuosisadalle. Kahvihetki Pekkatorille avautuvan, pitsiverholla somistetun ikkunaruudun äärellä saa hetkeksi pysähtymään arjen keskellä, mutta myös ajattelemaan miten hienoa on, että Raahelle historiallisesti merkittävä rakennus on herätetty uudelleen henkiin – vieläpä näin ihastuttavalla tavalla. Vastaavia kulttuuritekoja kaupunki kaipaisi ehkä enemmänkin, jotta Vanhan Raahen hiljaiset kadut täyttyisivät tulevaisuudessa enemmänkin matkailijoiden askelista.

Klikkaa tästä Langin Kauppahuoneen nettisivuille!

 

Teksti: Erika Klemetti
Kuvat: Milla-Maria Maunumäki ja Erika Klemetti

 

Lähteet:
https://www.langinkauppahuone.fi/
https://www.nousevarannikkoseutu.fi/fi/nouseva-rannikkoseutu-ry/palkitut-toimijat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Lang

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *