Raahen parhaimmat asuinpaikat

Raahe on merenrantakaupunki, jossa on monenlaisia asuinalueita eri tarpeisiin. Haastattelin Lybeckerin opiskelijoita eri asuinalueilta. 

Keskusta on tiivis ja yhtenäinen

Raahen keskustasta löytyy hyvä valikoima erilaisia liikkeitä, mm. käsitöihin erikoistuneita liikkeitä, kirpputoreja, vaatekauppoja, kahviloita ja ruokapaikkoja. Palvelut ovat lähellä ja kulkuyhteydet hyvät. Keskustassa on myös viihtyisiä puistoja vapaa-ajan viettoon. Keskuspuistossa Härkätorilla järjestetään kesäisin kulttuuritapahtumia ja läheisellä kävelykadulla vuoden ympäri erilaisia markkinoita. 

Raahen vanha kaupunki on osa historiaa

Vanha kaupunki sijaitsee Raahen keskustan vieressä ja on 1800-luvulta asti yksi parhaimmin säilyneistä puukaupungeista. Vanhassa kaupungissa sijaitseva kirkko on vaikuttava korkeine torneineen. Kapeat jalkakäytävät ja vanhanaikaset katulamput siivittävät nostalgista tunnelmaa joka herää kaupunginosassa kulkiessa. Taloja on erilaisia; erivärisiä ja kuntoisia. Osa on saanut uutta maalipintaa ja kunnostusta, kun toiset könöttävät jo lievästi vinossa ja maalipintaansa rapisten. Sisäpihat rakennuksissa ovat tilavia ja kauniit kukkaistutukset koristavatkin monta pihaa. Vanhakaupunki vaikuttaa rauhalliselta asuinpaikalta.  

Marjut muutti ulkopaikkakunnalta vanhaan Raaheen lähemmäksi koulua ja töitä. Hän mainitsee sijainnin plussaksi keskustan ja palveluiden läheisyyden. Miinuksena on että asunnon vieressä sijaitsee vilkas tie, mikä saattaa tottumattomampia häiritä äänekkyydellään. 

Vanhasta Raahesta eteenpäin kulkiessaan saapuu Kanavanrantaan

Kanavanrannassa sijaitseva kauneuskanava on valmistunut 1980-luvun alussa ja nimen alkuperällä on oma ironiansa sillä paikka oli alkujaan hyvin epäsiisti ja pahanhajuinen. Nykyään Kauneuskanava vastaa nimestään herääviä odotuksia ja kunnostustyöt ovat tehneet tehtävänsä. Kanava toimii veneiden säilytyspaikkana ja huviveneliikenteen väylänä. Kanavanrannassa on rivitaloja ja kerrostaloja. 

Emilia muutti Kanavanrantaan lähemmäksi koulua. Kanavanrannassa hyvää on kauniit maisemat ja palvelut lähellä. Asunnossa on edullinen vuokra, mutta tilaa saisi olla enemmän ja rakennus paremmassa kunnossa. 

Kummatti ja Ollinsaari ovat opiskelijoiden suosiossa edullisten vuokra-asuntojen takia 

Kummatin asuinalue syntyi Rautaruukin tehtaan ansiosta. Asuinnoille tuli työntekijöiden mukana suuri tarve. Ennen tätä Kummatti oli maaseutua. Kummatilla on ollut maine levottomana asuinalueena, mutta sitä on pyritty parantamaan. Kummatissa sijaitsee ammattiopisto, poliisiasema, maistraatti ja Hese.  

Erkki muutti kaverinsa kanssa Kummattiin. Asunto on hyväkuntoinen ja edullinen. Kummatista on hyvät kulkuyhteydet ja palvelut lähellä. Erkin mielestä Kummatissa liikkuu hämäränoloista porukkaa ja pyörä on hyvä muistaa lukita öisin ettei se lähde kävelemään. 

Lybeckerin opiskelija Marika kertoo muuttaneensa Ollinsaareen seitsemän vuotta sitten miehensä kanssa ja toiveena olisikin muuttaa omaan omakotitaloon tulevaisuudessa. Ollinsaaressa asumisessa hyvinä puolina ovat lyhyt matka keskustaan ja palvelut lähellä. Huonona puolena on että sijainti on lähellä levotonta asuinaluetta. 

Toimittaja: Jasmin, valokuvaaja: Laura V, graafikko: Emilia ja videokuvaaja: Ville


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *