Kävimme tutustumassa Raahen ammattiopiston ravintolaosaston opetuskeittiöllä, jossa kolmannen vuoden kokit ja tarjoilijat olivat täydessä työn touhussa.
Pääsimme myös haastattelemaan työn tiimellyksessä touhuavaa alan opettajaa Mirja Kitinojaa sekä opiskelijoita Jasmiina Karhumaata ja Tuuli Tähjänjokea, jotka kokin koulutuksen ohessa suorittavat myöslukio-opintoja, eli kaksoistutkintoa.
Jasmiinan sai hakeutumaan alalle haave kotitalouden opettajan alasta.

Tuulilla osoittautui lähellä kotia oleva koulu hyväksi ratkaisuksi, tiiviin hevosharrastuksen vuoksi ja ala tuntui omalta.
Ruokaohjelmia tai -blogeja kumpikaan ei ole seurannut kovin tiiviisti. Jasmiina on Youtubesta katsellut lähinnä leivonta-aiheisia kanavia kuten Kakkumonsteria.
Jyrki Sukulan ohjelmat ovat taas kiinnostaneet Tuulia.
Helppojen ja nopeiden perusruokien teko sekä leivonta oli jo tuttua molemmille ennen kouluun menoa.
Jasmiina ja Tuuli pitävät koulussa nimenomaan siitä, että opetus tapahtuu käytännön tehtävien ja tekemisen kautta. Luokkatoverit ovat mukavia ja yhteishenki hyvä.

Työharjoittelua koulussa onkin heti ensimmäiseltä luokalta lähtien, jolloin pääsee tutustumaan alaan paikkakunnan työpaikoilla.
Molemmat kertoivat harjoittelun olevan rankempaa kuin koulussa, mutta siellä oppii paljon erilaisia asioita kuin koulussa.
Jasmiinan tulevaisuudensuunnitelmia oli koulun jälkeen hakeutua jatko-opintoihin kotitalousopettajan koulutukseen, jota on tarjolla Joensuussa ja Helsingissä.
Tuulin suunnitelmiin kuuluu koulun jälkeen kesätyöt SSAB: lla ja jatko-opinnot ovat mielessä muttei välttämättä tälle alalle.
Lopuksi vielä kysyimme omat bravuuriruuat:
Jasmiinalla oli lihamureke ja Tuulilla munakasrulla.
Ammattiopiston opetuskeittiöllä valmistuu päivittäin n.40-50 ruoka-annosta joka tarjoillaan kahvila-ravintola Meritähdessä, joka sijaitsee kahvila-ravintola Meritähdessä. Siellä voivat ruokailla myös koulun ulkopuolelta tulevat paikan päällä, sekä ottaa eväät mukaan erittäin edulliseen hintaan.


Perustutkinnon, kokki- ja tarjoilijakoulutuksen lisäksi voit myös suorittaa suurtalous- ja ravintolakokin, sekä tarjoilijan ammattitutkinnot.
Voit myös suorittaa dieettikokin erikoisammattitutkinnon, jolloin hallitset erityisruokavalioon kuuluvien ruokien ja ruokakokonaisuuksien suunnittelun ja valmistuksen erilaisiin tilaisuuksiin sekä erilaisille asiakasryhmille.
Koulutukseen kuuluu myös tilaus-, juhla-, lounas- ja annosruokien valmistus sekä ala carte kuten terriinit ja siikaruuat.
Ravintolasta voi myös tilata palveluja erilaisiin juhliin ja tapahtumiin. Esimerkiksi vuoden 2017 yrittäjien juhliin olivat ruuat, kattaukset ja tarjoilut opiskelijatöinä.
Elääkö siis sisälläsi kokki kolmonen tai kenties saako makuhermosi värähtelemään suussa sulava mousse?
Jos näin niin suuntaahan kohti Raahen ammattiopiston ravintola- ja cateringalan opintoihin. Opintoihin voi hakea jatkuvasti haun kautta, kuten myös yhteishaussa.
Ja ah, ne tuoksut mitä siellä liijailikaan. Toivat suorastaan veden kielelle.



Toimittaja: Eira Kela
Videokuvaaja: Natalia Hermannova
Kuvat: Anna Pyhtilä
Leave a Reply